Zweden's feministische partij wint duurzame zetel in Europees Parlement

In mei won het Zweedse ‘Feministisch Initiatief’ een zetel in het Europees Parlement. Gudrun Schyman, mede-oprichtster, zegt: “De patriarchische structuur is globaal, en is merkbaar in alle delen van de samenleving, in je intieme relaties, en op de arbeidsmarkt.”

In een interview gaat Gudurn Schyman van het Feministische Initiatief in op de manieren waarop ze vrouwen niet enkel op posities van lobbyen willen krijgen, maar aan het parlementaire debat zelf mee willen laten doen. Niet enkel door mee te doen en een zetel te winnen tijdens de verkiezingen van het Europees Parlement, maar ook door in September aan de nationale Zweedse verkiezingen deel te nemen.

Een van de onderwerpen waar ze zich op richten in sociale veiligheid voor mensen. Zweden is een van de grootste militaire exporteurs van de wereld. Het Feministisch Initaitief wil af van een politieke structuur waarin militaire macht centraal staat. In plaats daarvan richten ze zich op veiligheid, niet voor landen of naties, maar voor mensen. Waarom vliegtuigen verkopen aan landen als Brazilië, terwijl zij sociale welvaart nodig hebben?

Beluister of lees (Engelstalig) het interview “How Sweden’s Feminist Initiative Party Became First of Its Kind to Win a Seat in European Parliament” op de website van democracynow.org.

Afbeelding: Morning theft via Compfight cc.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *