Zorgen doet je goed

Vincent Duindam plaatst in dit stuk een kritische noot over het idee dat zorg voor familie en kinderen iets is dat je beter uit kunt besteden om meer tijd voor werken vrij te maken. Zorg dragen is gezond, ook voor jezelf. Ga daar dus voorzichtig mee om.

Zorgen is goed voor mensen

Soms klinken de discussies over zorg in de media nogal zwaar. Zorgtaken moeten meer gedeeld worden. Lasten en lusten moeten eerlijker verdeeld worden. Je zou bijna kunnen denken dat werk buiten de deur alleen maar leuk is, en dat de zorg voor kinderen (en het huishouden!) iets moeizaams is, dat je beter aan anderen kunt uitbesteden –als je de kans krijgt. Aan je partner (m/v). Of aan ‘derden’, die je ervoor betaalt.

Niets is minder waar. Zorgen is goed voor mensen. Het is zelfs een “beschermende factor”. Wanneer je zorgt voor iemand, is dat ook heilzaam voor jezelf. Dit gaat op allerlei gebieden op. Hier wil ik het vooral over vaders en kinderen hebben, maar het is veel breder. Er is onderzoek waaruit blijkt dat het beter gaat met overspannen managers, als ze voor een dier gaan zorgen. Er is ook onderzoek naar kinderen die thuis om allerlei redenen klem kunnen zitten (mishandeling, verwaarlozing, etc); degenen onder hen die een jonger broertje of zusje hadden voor wie ze zorgden, waren later beter af.

Actief familieleven

Ik heb veel onderzoek gedaan naar mannen die meer dan gemiddeld in hun gezin actief zijn. En enkele citaten zijn veelzeggend:

  • “Het is volslagen onvoorstelbaar voor mij geweest hoe leuk het zou blijken te zijn om een kind te hebben. Vanaf het eerste moment dat ze er was ging een wereld voor me open, die niet meer dicht is gegaan, zelfs niet door de drang om een bekend en/of erkend kunstenaar te worden.”
  • “Veel tijd voor de alledaagse dingen die met kinderen weer heel belangrijk zijn geworden. Genieten van het hele gewone, waarvoor in de jachtige carrière te weinig tijd is.”
  • “roept op tot creativiteit, spontaniteit, onbezonnenheid, speelsheid. Kortom: je hoeft niet altijd zo’n stijf ‘groot mens’ te zijn.”

Rechtstreekse band

157 mannen (86%)  van mijn onderzoeksgroep noemden als groot voordeel van het feit dat ze part-time werkten: een hele goede relatie met hun kind(eren). Veel warmte & knuffelen. Bijzondere dingen delen. Getuige zijn. Heel veel geluk en liefde. Plezier, vrolijkheid en gezelligheid. Belangrijk hierbij is dat de vaders daardoor een rechtstreekse in plaats van een bemiddelde band met hun kinderen kunnen ontwikkelen. In vorige generaties verliepen die contacten van twee kanten via de moeder: “wacht maar tot papa thuiskomt….” en “Marietje was zo moeilijk vandaag”.

Mannen die veel zorgen hebben vaak een goede relatie met hun partner. En mocht het toch tot een (echt)scheiding komen, dan blijken ze meer contact met hun kinderen te hebben dan mannen die minder zorgden.

Afbeelding: Flickr

Vincent Duindam
Vincent Duindam is psycholoog. Zijn onderzoek naar ‘zorgende vaders’ werd erg bekend. Op dit moment verbindt hij inzichten uit zowel de positieve psychologie als de grote spirituele tradities met de thema’s ouderschap, onderwijs en relaties.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *