Zondagavondgesprek met Bloeme Evers

In de Zondagavondgesprekken gaat dominee Bas van der Graaf (Amsterdam), na een kort avondgebed, in gesprek met een min of meer bekende Nederlander over leven, werk, geloof en kerk. Vanavond, op 10 juni 2012 is dr. Bloeme Evers-Emden te gast in de Jeruzalemkerk.

Tijdens dit Zondagavondgesprek gaat ds. Bas van der Graaf in gesprek met dr. Bloeme Evers-Emden, naar aanleiding van haar pas verschenen boek Als een pluisje in de wind. In dit boek vertelt ze het verhaal van haar leven, dat getekend werd door de deportatie naar Auschwitz. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Anne Frank – zij en Bloeme zaten in dezelfde trein! – overleefde zij het kamp. Pas nu, nu ze ruim in de tachtig is, kon ze haar verhaal opschrijven. Een indrukwekkend boek, vol scherpe observaties, psychologische bespiegelingen en humor. ‘Hoe kan een mens na al het leed dat haar door de nazi’s is aangedaan, zo zachtmoedig, sterk en positief in het leven staan? Dat is het mysterie Bloeme Evers-Emden, een klein wonder dat dit boek zo onvergetelijk maakt.’ 
Na de oorlog trouwde Bloeme met Hans Evers en kreeg samen met hem zes kinderen, waaronder zoon Raph, die nu rabbijn is. Later ging ze psychologie studeren, waarna ze lector werd aan de universiteit van Amsterdam. In 1980 verwierf ze de doctorstitel en begon ze haar onderzoek naar de ervaring van in de oorlog ondergedoken kinderen. Ze schreef daarover boeken met titels als Geleende kinderen (1994) en Geschonden Bestaan (1996). 

Bloeme Evers – Emden woont in Amsterdam-West en is zeer betrokken lid van Sjoel West, in De Baarsjes. Des te mooier dat ze te gast is in de Jeruzalemkerk in dezelfde wijk.

Wat: Zondagavondgesprek met Bloeme Evers – Emden
Waar: Jeruzalemkerk, Jan Maijenstraat 14, 1056 SG Amsterdam (bij het Mercatorplein) 
Wanneer: Zondag 10 juni, 19.00
Kosten: Entree gratis; tijdens het avondgebed is er een collecte. 
Website: www.jeruzalem-kerk.nlwww.nudge.nl 
Info: ds. Bas van der Graaf, bjgraaf@gmail.com

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *