Zoektocht naar eigen, heilige bron

In Soest wordt 30 november het boek Heilige bronnen in de Lage Landen gepresenteerd. In het boek doen mensen vanuit verschillende disciplines, visies en achtergronden verslag van hun persoonlijke zoektocht en ontdekkingen. Sommigen zochten bronnen in het voetspoor van Maria, Willibrordus of Sura. Anderen stroopten een stad of regio af. Het boek heeft als doel mensen te inspireren op zoek te gaan naar hun eigen bron.

Onze verre voorouders hadden een diepe band en intense samenwerking met de goden, godinnen en natuurgeesten die het land en water bevolkten. Ze brachten offers bij bronnen, beken, moerassen en rivieren om hen te eren en gunstig te stemmen. De heilige bronnen die we nu nog kennen, zijn veelal gekerstend. De christenen hebben ze gehoed en behoed, met aandacht vereerd en er gebeden en offers voor gemaakt. Maar er waren er ooit veel meer.

Volgens sjamaniste Linda Wormhoudt is het nu aan ons, mensen van deze tijd, om de heilige bronnen opnieuw te vinden, te eren, aandacht te geven en te behouden voor de volgende generaties: “Wij zijn de nieuwe hoeders, de doorgevers van oude kennis, de makers van nieuwe kennis.” In haar zoektocht naar ons eigen bronnenerfgoed om die aan de vergetelheid te ontrukken, betrok ze anderen en zo ontketende ze een ware bronrevolutie op Facebook.

Onder degenen die bij de bronrevolutie betrokken raakten en een bijdrage aan het boek Heilige bronnen in de Lage Landen leverden, bevindt zich Kirsten Notten. Een paar jaar geleden had zij al eens een zoektocht naar Maria gehouden Ze besloot toen niet naar Lourdes of een andere beroemde Mariaplek te gaan, maar Maria in het eigen leven te vinden. Nu voelde ze wel de lust om te reizen en de mooiste Mariaplekken op te zoeken. Heiloo, Neerlands grootste bedevaartoord, stond al lang op haar lijstje, dus begon zij daar.

De zoektocht die Kirsten ook naar Utrecht en Hattem bracht, gaf haar een groot geschenk: “Ik begon mijn tocht langs de bronnen van Maria met een verlangen haar oude heilige plekken te bezoeken. En nu, aan het einde van deze tocht, snap ik pas wat ik zocht. De Mariabronnen hebben me verbonden met de plek waar ik leef. Op de oude grond waar voorouders hebben gewoond, heb ik rust gevonden. En tegelijk heeft Maria me vooruit geworpen om mijn leven vorm te geven. Aan het einde van deze tocht heb ik mijn bedrijf omgevormd om helemaal met verhalen te werken. Tijd om mijn eigen bron in de wereld te zetten.”

Ineke Bergman bracht ook een bezoek aan Heiloo, maar die luidde een heel andere zoektocht in en wel naar de godin Fostare aan de hand van de aan haar gewijde putten. Bergman had al vroeg een fascinatie voor putten, omdat ze iets magisch hebben, toegang tot de Andere Wereld zijn. Ze ging pas echt krachtplekken en bronnen bezoeken toen ze de godinnenopleiding volgde, een training in oude, vrouwelijke wijsheid. “Het element water wordt als vrouwelijk gezien. Godinnen en waterbronnen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De put bij het Witte Kerkje in Heiloo is mijn eerste liefde, omdat het de eerste bron is waar ik door de christelijke laag heen de diepere lagen van de geschiedenis van voor die tijd kon voelen.” 

Dat Heiloo niet ontbreekt in het boek, moge duidelijk zijn. Naast deze en enkele andere bekende bronnen komen ook vrij onbekende en nieuwe bronnen voor het voetlicht. De twaalf auteurs (van archeoloog tot therapeut en van historicus tot sjamanist) schreven onder meer over bronnen van Brussel, Amsterdam, de Veluwe, het Ketelwald, Keinse, Texel en Noord-Kennemerland, Willibrordus, Valentinus, Sura, Fostare en Maria. Allen hebben ze hun onderzoek volgens twee sporen uitgevoerd. “Het ene spoor is het onderzoek naar de feitelijke achtergrond van de plek, de geografische ligging, de geschiedenis. Het andere spoor heeft te maken met voelen, intuïtie en informatie vergaren via andere paden. De twee sporen – hoofd en hart – hoeven elkaar niet in de weg te zitten en kunnen naast elkaar lopen als je daarvoor openstaat”, zo legt Wormhoudt uit. In de inleiding van het boek gaat zij uitgebreid hierop in.

Verder geeft ze aan welke soorten bronnen en bronbewoners er zijn, hoe je er contact mee kunt maken en welke rituelen je zou kunnen uitvoeren. “Wij zijn deel van de aarde en alles is verbonden. Contact en communicatie met de aarde, haar schatten, de wezens die op haar leven, de wezens die in andere lagen wonen en de elementen is van alle tijden. Hoe we dat nu doen en welke uiterlijke en innerlijke vormen we daaraan geven is een uitdaging.” 

Zaterdag 30 november a.s. vindt de presentatie van ‘Heilige bronnen in de Lage Landen’ plaats in Soest. Als u hierbij aanwezig wilt zijn, kan dat uitsluitend na aanmelding.

 

‘Heilige bronnen in de Lage Landen’ is een uitgave van A3 boeken, 224 pagina’s, ISBN 978 94 91557 09 5. Auteurs: Ineke Bergman, Ruud Borman, Bea van der Heijde-Petrescu, Fanny van der Horst, Els Lijesen, Heyta Melssen, Michiel de Nijs, Kirsten Notten, Ginny Rentmeester, Hans Welens, Linda Wormhoudt en Debora Zachariasse

 

Foto’s artikel: Linda Wormhoudt.

A3 boeken
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *