Zinzoekers op het web

 

Kerken en geloofsgemeenschappen doen veel te weinig met internet en sociale media. Hierdoor missen ze de kans om bestaande én nieuwe doelgroepen aan zich te binden. Dat stellen de auteurs van het boek ‘Zinzoekers op het web. Internet en de verandering van geloofsbeleving’ dat donderdag werd gepresenteerd in Amsterdam. Het eerste exemplaar is overhandigd aan Frank Bosman, de meest spraakmakende theoloog van 2011. 


See video

 

Godsdienstwetenschapper Erik Jan Tillema schrijft dat honderden kerken nog geen eigen website hebben en dus in feite onzichtbaar zijn. Ook Peter Dekker, hoofd nieuwe media van de IKON, maakt zich zorgen en constateert dat veel geloofsgemeenschappen op internet kansen missen. Vanuit zijn ervaring geeft hij praktische tips waarmee zij een inhaalslag kunnen maken.

In Zinzoekers op het web zijn voorbeelden van optimaal gebruik van internet te vinden. In korte interviews komen diverse initiatiefnemers van vernieuwende religieuze internetprojecten aan het woord. Onder hen Fred Omvlee, oprichter van onder andere de LinkedIn-groep Predikanten en pastores en twitterkerkdiensten, Janneke Nijboer van Noorderlicht Breda en Ceylan Weber van Nieuwemoskee Live.

Zinzoekers op het web onderzoekt niet alleen het gebruik van nieuwe media door de verschillende geloofsgemeenschappen. Het boek brengt ook in kaart hoe mensen via internet vorm geven aan hun spirituele inspiraties. Wat gebeurt er als mensen hun levensbeschouwelijke opvattingen via dit medium tot zich nemen? Heeft dit gevolgen voor hun eigen geloofsbeleving?

Uit enkele artikelen blijkt dat internet het lokale contact soms kan vervangen. Zo doen internetadviseur Eric van den Berg en HEC onderzoeker Theo Zijderveld verslag van een onderzoek naar online bidden, een fenomeen dat hand over hand toeneemt in de Verenigde Staten, maar ook in Nederland. Hoewel de virtuele wereld een waardevolle aanvulling is, zijn de auteurs van dit boek ervaren overtuigd dat fysieke nabijheid voor de geloofsbeleving belangrijk is én blijft.

De auteurs hebben hun sporen in de zinzoekende virtuele wereld getrokken. Het boek bevat bijdragen van: Fadi Hirzalla en Koen Leurs (Universiteit van Utrecht), Liesbet van Zoonen (Loughborough University), Fred Omvlee (Socialsunday.nl), Peter Dekker en Erik Jan Tillema (IKON), Eric van den Berg (Handboek Kerk en Internet), Albert Benschop (Sociosite.org), Theo Zijderveld (Expertisecentrum HEC), Stef Aupers, Dick Houtman en Ineke Noomen (Erasmus Universiteit), Ilse Nol (Studente religie en cultuur), Janneke Scharloo en Ruud Verheggen.

De eerste 13 pagina’s van het boek zijn hier te lezen (pdf). Nadere informatie is te vinden op de site van de Stichting Zinzoekers op het web.

Bron: IKON

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *