Zinweb Café: een impressie

Je boft toch maar. Lopen door hartje Amsterdam is al een feest, maar het kan nóg beter: je komt op een van de mooiste plekjes, hoek Lelie- en Keizersgracht, en stapt via de voordeur binnen in een kamer met wanden vol boeken, die je eigenlijk allemaal wel zou willen hebben. Theologie, filosofie, geschiedenis: boekhandel Kirchner, hier al gevestigd sinds 1895.

Dat niet alleen, er komen hier mensen bij elkaar die je al graag eens had willen ontmoeten. Geestverwanten, we werken allemaal voor Zinweb, maar zien en spreken elkaar weinig. We moesten elkaar maar eens in de ogen kijken, vond het team onder leiding van Kim Nijland, en dus organiseerden ze Zinweb Café.

Een paar van ons was gevraagd iets te zeggen. Na het openingscafeetje las Hans Feddema uit zijn meest recente column. Erg inspirerend. Onder andere over de nieuwe spiritualiteit, die in ons land opbloeit buiten de traditionele kerkstructuur. En, als demonstratie hiervan, vertelde Farida Farhadpour, de nieuwe directeur van het Mozeshuis, hoe zij zich inzet om met een groep mensen met diverse achtergronden een nieuwe gemeenschap te vormen, waarin ieder zich inzet voor gemeenschapzin, cultuur en religie. Met haar warme enthousiasme lijkt succes verzekerd.

Marja Ruijterman vertelt hoe het haar lukt mensen uit een dip te krijgen met een eenvoudig klinkend recept: Wees overtuigd van je eigenwaarde, vergeet oud zeer, vergeef je vijanden en maak een nieuwe start, eigenlijk oude christelijke principes. Frederik Robbrecht, de jonge spil van de boekhandel,werd gevraagd welke van al die recente nieuwe boeken hij nu echt goed vond. Onmogelijke opgave, vond hij, hij krijgt er elk kwartaal wel duized. En wat is een goed boek, dat bepaald niet alleen het boek, maar ook de lezer. Kom dus zelf kijken of er iets voor jou speciaal bij is.

Bij het afsluitend glaasje wijn (wat verwacht je anders in een café) werd nog uitgebreid in kleine groepen na-gefilosofeerd. Mijn parkeertijd liep af, dus ik moest helaas weg. Waren het alle nieuwe impulsen, het mooie weer of de wijn, ik vergat mijn jas en moest dus nog even met de auto terug langs Kirchner. Daar was het nog steeds heel gezellig, en waarschijnlijk heb ik de meest interessante filosofieën gemist. Wachten op het volgend Zinweb Café, we kijken er naar uit.

Bert G. Geyskes, voorzitter Nieuwe Vrijzinnige Omroep (NVO)

Bekijk foto’s van het Zinweb Café op de Facebookpagina van Zinweb, gemaakt door Aeliane van den Ende. Neem ook een kijkje op Zintheater.nl, waar de NVO in samenwerking met o.a. Zinweb korte levensbeschouwelijke films plaatst.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *