Zinweb-academy: The Tipping Point

Om de samenleving duurzamer te maken, dat wil men wel. De middelen zijn er vaak ook wel. Maar waar moet je beginnen? The Tipping Point geeft een aantal beginpunten.

Stad en natuur

Tom van de Beek van Tipping Point stelt dat mensen sneller naar duurzaamheid kunnen grijpen als ze de natuur ervaren. Als ze meer in de natuur zouden komen, dan zou er een verbondenheid kunnen ontstaan.

Men ervaart zich dan weer meer als “onderdeel van de natuur”. Hij stelt voor dat het om dit te bereiken belangrijk is om de natuur meer in de stad te krijgen. Tegelijkertijd is het belangrijk om mensen meer uit de stad te krijgen de natuur in.

Natuur op je Muur

Van de Beek vertelt dat ze drie doelgroepen hebben: kinderen, bedrijven en stadsbewoners. Voor kinderen is het project ontwikkeld “Natuur op je Muur”. Dat zijn, zoals hij het zegt, “verticale schooltuinen”. Het probleem was dat er op de grond niet altijd genoeg ruimte voor was. Dan ga je maar de lucht in, zoals Van de Beek stelt. Kinderen leren het groeiproces van zaaien tot oogst kennen en ze leren ecosystemen kennen.

Sustainsville

Bedrijven kunnen heel snel handelen, sneller dan bijvoorbeeld de overheid. Tegelijkertijd is het wel belangrijk dat er een perspectief gegeven wordt. Economie en ecologie moeten aan elkaar gekoppeld worden.

Sustainsville richt zich volgens Van de Beek op “de werkende mens”. Het is een klein dorpje, buiten de stad en midden in de natuur. De technologische middelen zijn er wel, maar het gaat er om mensen de natuur te doen ervaren. Het moet een rustige en stille plek zijn die mensen moet kunnen inspireren. Je staat in een moestuin, je werkt me je handen. Dat geeft je een connectie terug “hart, hoofd, handen” terug.

I Love Beeing

Een derde initiatief is I Love Beeing. Als je een ecologisch systeem verstoort gaat het mis. Om dat te laten zien wordt er naar bijen gekeken, waar het niet goed mee gaat. Het gaat in dit geval om cursussen urban beekeeping: bijen houden in de stad. Het is specifiek gericht op stedelingen, die in hun omgeving eigenlijk nauwelijks natuur kunnen ervaren. Stedelingen kunnen dan ook na gaan denken over stadslandbouw of groene daken.

Bekijk hieronder de volledige video

Bezoek de website van The Tipping Point of een van de andere projecten
Natuur op je Muur: http://www.natuuropjemuur.nl
Sustainsville: http://www.sustainsville.nl
I love Beeing: http://www.ilovebeeing.nl 

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *