Zinvol en duurzaam ondernemen: De bankier en de occupy'er

Edgar Neo en Jaspar Roos leerden elkaar kennen toen de eerste durfkapitalist en de ander bankier was. De één gaf al zijn geld weg en ging zijn tijd inzetten voor de Occupy-beweging en de opvang van vluchtelingen, de ander nam ontslag bij de bank, maar kwam opnieuw bij de bank werken in een hele andere functie.


See video

Edgar Neo was een succesvolle ondernemer, op gebieden als internet en vastgoed en richtte het eerste duurzame durfkapitalistennetwerk op. “Ik had een riant leven, ik leefde het liefst superdecadent. Ik had oud kunnen worden zonder verder een dag te werken.” Op een dag geeft hij al zijn geld weg, stopt als ondernemer en probeert zonder geld te leven.

Sindsdien gebruikt hij zijn tijd om zich in te zetten voor verschillende iniatieven, zoals Occupy Den Haag en het Vluchthuis, een gekraakte kerk waar onuitzetbare vluchtelingen opgevangen worden. Ook voert hij gesprekken met mensen van de overheid en bedrijven over duurzame alternatieven voor het huidige systeem. “Het sprak me aan in Occupy dat je de verandering die je wilt zien, zelf moet zijn. Als jij wil dat de wereld verandert, dan moet je zelf een bijdrage leveren.”

Jaspar Roos werkt al geruime tijd als bankier. “Op een gegeven moment liep ik vast. De manier van werken stuitte me tegen de borst. Het ging de hele tijd om winnen van elkaar. Het systeem waarin we leven heeft ons grote welvaart gebracht, maar ik wilde werken aan een ander systeem, waarin winst niet het doel is, maar een middel en waarin duurzaamheid veel meer centraal staat. Waarin je je als bankier bewust bent van je rol in de samenleving.”

Na een lange zoektocht kwam hij terecht in een andere functie binnen zijn bank, waarin hij nieuwe concepten kon ontwikkelen. “Ik heb de kans om bezig te zijn met innovatie en me te verdiepen in bewegingen als Occupy en ontwikkelingen als crowdfunding en leaderless organisations.”

Jaspar en Edgar ontmoetten elkaar in de tijd dat de één bankier in zijn oude rol was en de ander een durfinvesteerder. Allebei hebben ze een verandering doorgemaakt. Ze kwamen op hele verschillende plekken uit, maar laten zich in hun denken door elkaar inspireren.

Ruben Altena
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *