Zinvol en duurzaam ondernemen 2: Thijs Middeldorp van Amsterdam Energie

In deze tweede aflevering van de serie over duurzame en zinvolle ondernemers laat Thijs Middeldorp zien hoe hij de energiemarkt wil veranderen door samenwerking van onderaf. Deze serie komt tot stand dankzij Zinweb en de NVO.


See video

De afgelopen jaren zijn overal nieuwe energiecoöperaties van de grond gekomen. In 1991 werd, lang voor vele anderen, door een dominee in Reeuwijk de Windvogel opgericht. Andere iniatieven op het gebied van energie zijn Wij Krijgen Kippen, Onze Energie, Zon op Noord, Grunneger Power en de Noordhollandse Energiecoöperatie. Dat laatste initiatief koopt de energie in voor de nieuwe coöperatie Amsterdam Energie bij een biomassaverbrandingsoven en een waterkrachtcentrale.

Thijs Middeldorp is één van de initiatiefnemers van Amsterdam Energie. Hij heeft een manifest opgesteld over hoe de opwekking van energie nu plaatsvindt en wat zou moeten veranderen in de toekomst. De coöperatie legt de nadruk op de mogelijkheden om als burgers samen iets aan de verduurzaming van de energiesector te doen. In de coöperatie zijn de leden de baas. Zij bepalen in welke duurzame projecten de winst geïnvesteerd wordt. Zij nemen de belangrijke beslissingen van het bedrijf.

Amsterdam Energie heeft een kantoor dat deel is van de Open Coöp, waarin verschillende coöperaties samenwerken. Het kantoor staat op het oude terrein van Shell. Op de open plek die deze energiereus achtergelaten heeft, wordt nu de kiem gelegd van een nieuwe manier van denken over energie.

Ruben Altena
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *