Lezing over de wijsheid van de Upanishads

Zinpodium: De wijsheid van de Upanishads

In het worstelen met de kernvragen van het leven kun je eigenlijk alleen maar dankbaar zijn dat er door de eeuwen geschriften zijn ‘verschenen’ die de weg van de mens ophelderen. Ze bevatten een kennis die door en over alles heen gaat, die de tijdelijkheid van de tijd overstijgt. De taal en beeldspraak van deze oerboeken is rijk en wonderlijk en soms, op het oog, ontoegankelijk. Blijkbaar dient er voor het begrijpen ervan innerlijk iets geraakt te worden, iets dat resoneert op hetzelfde ‘niveau’.

Van al die geschriften zijn er voor vertaler Wim van de Laar geen zo lief als de Upanishads. Het jarenlange vertalen ervan heeft die liefde alleen maar verdieping gegeven. De belangstelling voor zijn boek De Upanishads, nu in tweede druk bij uitgeverij Nachtwind, geeft aan dat de behoefte aan dergelijke wijsheid ook vandaag leeft. Er is blijkbaar een besef dat er in het dagelijkse bestaan meer nodig is, iets dat groter is dan de belevenis van alles in en om je heen.

Het verblijft in je als Bewustzijn.

De Upanishads richten zich direct op het meest wezenlijke, op wat werkelijk is en blijvend, over vrijheid en totale, niet geconditioneerde vervulling. Ze onderwijzen over een ongeziene maar uiteindelijke werkelijkheid, schuilgaand achter de ons vertrouwde ‘schijnwerkelijkheid’. De ‘hoogste’ werkelijkheid wordt Brahman, het Absolute, of Ātman, het Zelf, genoemd. Het verblijft in je als Bewustzijn. Dat is je essentie, je eigenlijke Ik. Het is iets wat onmiddellijk en evident is, maar wat toch steeds wordt ‘gemist’ en uit zicht blijft.

Het onderricht is bedoeld voor de mens die een onbedwingbaar verlangen heeft dat vrije te worden, om ‘in de echt te gaan’ met zichzelf, en het onechte en ketenende te doorprikken.

Zondag 20 november verzorgt Wim van de Laar voor VG Amsterdam een lezing over de oude wijsheidsteksten van het hindoeïsme, de Upanishads. In deze lezing gaat hij in op de context van de Upanishads in de Indiase filosofie, en hoe je de teksten praktisch kunt lezen kunnen. Bovenal echter zal het gaan over de kernthema’s van het onderricht: de herkenning van jezelf als Bewustzijn, de aard van de wereld en het individuele bestaan, onwetendheid en het pad naar bevrijding.

Bezoek ook de website van VG Amsterdam

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *