Zinpodium: Een verhaal over bewustzijn

Leerlingen van de gnostieke geestesschool Lectorium Rosicrucianum bestuderen hun bewustzijn. Zij vragen zich af: Wat is de realiteit tussen ons bewustzijn en de werkelijkheid. Leerling Arnold Stevelink vertelt.

Ik werk als psycholoog op een aantal basisscholen. Belangrijker is echter mijn beleving, ervaring als leerling van een moderne gnostieke geestesschool. Centraal staat: Wat is de relatie tussen ons bewustzijn en de werkelijkheid?

Zijn we tevreden met deze werkelijkheid, in het klein en in het groot? Of klopt er ergens iets niet? Wat is ons diepste verlangen? Wat weerhoudt ons er van eenheid, heelheid en liefde te ervaren en te manifesteren? Wat is de kern van gnosticisme, non-dualiteit, Dao?

Het verhaal dat ik met u wil delen gaat over bewustzijn, de krachten en mogelijkheden die daarmee verbondenen zijn.

Er zijn twee mogelijkheden in ons bewustzijn. De eerste mogelijkheid is bewustzijn vanuit de zintuigen. Verstandelijk bewustzijn is hier een uitbreiding van. Vanuit de bouwstukken aangedragen door de zintuigen en opgeslagen in ons geheugen, wordt een beeld geschapen van de werkelijkheid zodat we er iets mee kunnen. We vormen in ons hoofd een beeld, een representatie van de werkelijkheid.

Onze concrete zintuiglijke werkelijkheid is een gevolg van afscheiding van ons bewustzijn van het geheel. Scheiding splitsing van het geheel. Symbolisch uitgedrukt in scheiding tussen goed en kwaad. Gevolg is vormen in tijd en ruimte. En bewustzijn dat daarin is gaan wonen. Afscheiding van het geheel, van het leven zelf, veroorzaakt dat ‘het andere’ wordt ervaren als bedreigend, vijandig (kwaad). Zo ontstaat strijd, dualiteit en dood.

Als we de eerste mogelijkheid, bewustzijn vanuit de zintuigen, bewustzijn ten opzichte van een deel van het geheel (ofwel ik bewustzijn) noemen, zouden we een tweede mogelijkheid, bewustzijn ten opzichte van het geheel kunnen noemen (ofwel Al bewustzijn).

We zouden dit “de gnostieke mogelijkheid” kunnen noemen, dit is de tweede mogelijkheid. Deze mogelijkheid bevindt zich in het hart. In het bewustzijn van het hart. Zij spreekt van Liefde, Licht, Vrijheid, Oneindigheid. Een zachte stille stem. Een innerlijk weten van iets waar wij eigenlijk geen woorden voor hebben.

Hoe is dit bewustzijn te realiseren? Wat is het pad daartoe? Verandert er iets als een mens, een groep mensen, gaat leven vanuit dat bewustzijn ten opzichte van het geheel?

Tijdens de lezing van Rozenkruis Amsterdam op 22 november 2016 wordt ingegaan op de vraag: Welk bewustzijn heeft de 21e eeuw nodig? Praat mee op deze avond in Centrum De Roos.

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *