Zingeving vinden in andere culturen?

Waarom gaan we met z’n allen naar India om rust te vinden? Of lopen we naar Santiago de Compostella voor een pelgrimage? Wat hebben andere culturen wat wij niet hebben?

Misschien is het overdreven, omdat het simpelweg meer opvalt. Maar veel Nederlanders zoeken verlichting, spiritualiteit of zingeving in het buitenland. Daar waar het anders is. Daar waar het nog anders mag.

Maar waarom lukt het ons niet om dat in Nederland ook te vinden? In een artikel in de Volkskrant “Veel Nederlanders vinden zingeving in andere cultuur” meent Frans van Gurp dat we nog altijd behoefte hebben aan rituelen en zingevende structuren. Ookal zijn volgens hem de kerkelijke rituelen grotendeels verdwenen.

Eenzelfde argument vind je terug bij de Canadese katholieke filosoof Charles Tayler. In zijn boek Bronnen van het Zelf merkt hij op hoe we allemaal behoefte hebben en steun zoeken bij een overbruggend verhaal. Deze verhalen worden ons verteld en vertellen we elkaar en onszelf. Ze vormen het fundament van onze identiteit én onze samenleving. En of je dat nu cultuur of spiritualiteit or atheisme noemt, volgens Taylor zijn het allemaal vormen van religieuziteit. 

Eigenlijk zijn we dus gewoon altijd op zoek, waar dan ook.

Afbeelding: nandadevieast via Compfight cc.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *