Zingeving in Werk

Erg lang is het systeem van negen-tot-vijf goed gegaan. Je had één baan, daar ontleende je je identiteit aan, dat was het dan. Maar tijden veranderen. Tim van der Vliet vertelt in deze video van NVO hoe mensen ook anders met werk om leren gaan.

Het moet van betekenis zijn

Eén probleem met de oude manier van werken is dat mensen het nut er niet meer van inzien. Dit kan komen doordat werk bijvoorbeeld te versnipperd is geraakt. De verdeling van de arbeid is doorgeslagen, waardoor mensen eigenlijk niet meer weten waar ze mee bezig zijn. Dat voelt vaak niet lekker.

Bovendien, zelfs al weten mensen wel hoe wat zij doen in het grotere productieproces past, is dat niet genoeg. Want is dat product waar je aan mee werkt wel de moeite waard? Steeds meer mensen vinden het van belang om achter de vruchten van hun arbeid te kunnen staan. De laagdrempeligheid om nu voor jezelf te kunnen beginnen draagt daaraan bij.

Liefde en passie

Tim van der Vliet zet dit verlangen stevig aan. Hij geeft aan dat het oude negen-tot-vijf principe niet meer werkt. Maar als je weet wat je niet wilt, betekent dat nog niet dat je wel weet wat je wel wil. Van Der Vliet stelt daarom: “Je moet eerst erachter komen wat je echt leuk vindt in het leven, waar je liefde, waar je passie ligt.”

Het wordt zo voorgesteld als een avontuur, een zoektocht. Niet iedereen weet meteen waar hij mee bezig wilt zijn. Daar moet je moeite voor doen. Het klinkt misschien wat paradoxaal: tijd vrijmaken om in rust en afzondering alleen maar daarover na te kunnen denken. Maar zo gek is het niet. Het is goed om soms een stap terug te doen en rustig na te denken. Iets dat we misschien niet genoeg doen.

Kleine stapjes, hard werken en dan jumpen

Van Der Vliet stelt een stap van vast dienstverband naar een nieuwe droombaan niet voor als iets dat snel moet. Schreeuwend je oude baan opzeggen, daar is hij geen voorstander van. Zet je nieuwe pad rustig uit, neem de tijd, bouw het ene op en dan pas het andere af. Zelfs al voelt je huidige situatie niet prettig, “er is altijd wel een lesje te leren”, zo legt hij uit.

Tegelijkertijd moet je je er wel toe zetten. Het gaat niet zonder inspanning. Bouw geleidelijk aan naar een situatie waarin je twee uur per dag aan je nieuwe droombaan werkt. Dan pas kun je grote stappen gaan zetten en, zoals van der vliet het noemt, jumpen.

Bekijk de video hieronder

Lees ook het interview met Tim van der Vliet Dromen is Hard Werken

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *