Zingeving en Opvoeding: Schoolkeuze

Het gangbare schoolsysteem is voor ieder kind hetzelfde. Meestal werkt dat wel, maar werkt het ook voor alle kinderen even goed? Welke andere, meer democratische, schoolsystemen zijn er denkbaar?

Eigen manier van leren

In het huidige onderwijssysteem krijgt ieder kind op dezelfde manier les. Je leert op hetzelfde moment rekenen en schrijven en wordt op dezelfde manier beoordeeld.

Hoewel het voor veel kinderen een prima schoolsysteem is, werkt deze methode niet bij elk kind. Ieder kind is uniek en heeft daarmee ook een eigen manier van leren. Operation Education zet zich in zodat elk kind tot volle bloei kan komen door middel van een schoolmethode die past bij zijn of haar wijze van leren.

Alternatieve schoolsystemen 

Simone Haenen vertelt in de laatste aflevering van Zingeving in Opvoeding waarom het belangrijk is dat er meer aandacht komt voor alternatieve schoolsystemen.

Zelf heeft ze zowel regulier onderwijs gevolgd, als onderwijs op de democratische school in Soest (www.deruimtesoest.nl). Het zelf verantwoordelijk zijn voor haar eigen leerproces trok haar aan en had haar zelfs geïnspireerd om toendertijd haar eigen Sudbury-school op te richten. Nu zet zij zich in voor Operation Education. (www.operationeducation.nl)

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *