De zin en onzin van geld op de Zuidas – Ruben van Zwieten

“Het kan niet zo zijn dat degene die over een aantal jaren de billen van mijn moeder wast in het verzorgingstehuis, 720 keer minder waard is dan degene die een verkoopconstructie in een verkoopcontract juridisch dichttimmert,” zegt Zuidaspredikant Ruben van Zwieten.

In de tijd van de economische en financiële crises werd de Zuidas een soort metafoor voor waarom we in die crisis zijn terechtgekomen. Van Zwieten zag hier een kans. “Als je bezinning wil brengen moet je dat niet in de bossen doen, maar midden in bezet gebied.”

De Nieuwe Poort

Zo werd De Nieuwe Poort geboren, als huis voor zingeving en inspiratie. Doel van de stichting is het creëren van een plaats waar, in de wereld van winst, targets en competitie, ook plaats is voor bezinning en zingeving en inspiratie.

Predikant en ondernemer, Ruben van Zwieten is kritisch op de manier waarop er in de maatschappij wordt omgegaan met geld. “De mensen met dromen en idealen zitten ergens halverwege in de piramide met een Farao-figuur bovenin. Naarmate je hoger komt in de piramide word je een leider en dat is het moment om je af te vragen, wat doe ik met die zegen? Ben ik enkel een zegen tot mijzelf of ben ik een zegen tot anderen?” We moeten volgens hem weer terug naar de tijd waarin geld waarde uitdrukte, in plaats van een som die tot doel heeft de som nog groter te maken.

Layla Bil
Layla is student- en freelance journalist. Ze is voornamelijk geïnteresseerd in sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen en haalt haar inspiratie uit ontmoetingen met mensen uit de hele wereld en uit hedendaagse beeldende kunst, muziek en literatuur.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *