Zin in pop

Popmuziek en zingeving. 
Wat heeft dat met elkaar te maken?
Zinprofiel vroeg Ivo de Jong naar zijn ideeën daarover.
Lees deze week zijn 2e bijdrage.
Klik hier om zijn vorige bijdrage te lezen.
U vindt alle bijdragen van Ivo de Jong ook bij de Specials van Zinprofiel.

Popmuziek betekent heel gewoon: Populaire muziek. Het is de muziek waar het meest naar geluisterd wordt. Pop is het medium bij uitstek om je te uiten en om je in te herkennen. Het troost en stimuleert, zet aan tot denken en voelen en is daarmee een spiegel van jouw cultuur.
Al jaren geef ik cursussen Pop voor Beginners en doe ik dat vooral binnen kerken. Veel kerkmensen weten namelijk niets van popmuziek en ik zie dat als een gemiste kans, want popmuziek is een thermometer van onze cultuur. Aan popmuziek kun je aflezen wat er zoal speelt. Het is een zonde, dat we ons binnen de kerk daar zo weinig van op de hoogte stellen. Sterker nog, ons gebrek aan interesse is een teken aan de wand: Wij worden gewogen en te zwaar bevonden. We plaatsen onszelf buiten spel en ondertussen klagen we over het wegblijven van jongeren.
We doen daarmee niet alleen de popminnaars, maar ook onszelf tekort. De idolen van de pop die nog altijd aktief zijn, bereiken deze jaren zo ongeveel de pensioengerechtigde leeftijd. Ook hun muziek is volwassener, wijzer en rijper geworden. Ze hebben zowel de jeugd van nu iets te zeggen, als ook ons: De teksten van Neil Young, Van Morrison, Bob Dylan graven diep, hun muziek is melancholiek en beschouwend.
Het is heel goed mogelijk naar popmuziek te luisteren en gesticht te raken. Net als in de gewone wereld gaat het in de pop voor 6/7 deel van de week over hormonale en andere belangwekkende onderwerpen. Bij 1/7e deel echter gaat het over zingevingsvragen. Elke keer dat ik de top 100 download en de teksten opzoek, stuit ik op datzelfde patroon: zes dagen om te werken, een om je af te vragen waar je in Gods Naam mee bezig bent.
Als ik me niet vergis gaat de popmuziek deze jaren trouwens steeds meer de zingevende kant op. Ik vermoed dat dat is omdat de popmuzikanten van even geleden volwassen zijn geworden. Bono en Bruce Springsteen bijvoorbeeld zingen meer en meer over de zin (en onzin) van van alles en nog wat; zo is kennelijk de gang van een mens. En de oudere popmusici inspireren de jongeren weer. Het gaat, religieus en maatschappijkritisch gezien, de goede kant op. De mens blijft mens en een beetje God is toch overal? Ook buiten de kerk zindert het van goede vragen en goede antwoorden. En daar valt veel van te leren!

Ik laat mezelf zoals zoveel anderen inspireren door popmuziek.
Die bagage neem ik mee naar de kerk. Elke dienst kies ik als ingredienten een actuele popsong; een kunstwerk; een gedicht, en een bijbeltekst mee, en die laat ik met elkaar communiceren. Zo doe ik dat al jaren, en het werkt wonderwel. Waarom zou je je beperken tot middelen van een andere cultuur? Nogmaals: Een beetje God is toch overal?
Via mijn bedrijf (KRIK = Kreatief In Kerk) kom ik in aanraking met jongeren die op cruciale momenten in hun leven (zoals rouwen en trouwen) een verdieping vinden door het luisteren naar popmuziek. Kerkelijke liederen kennen ze niet, voor gedichten hebben ze de rust nog niet, maar ze blijken een haarfijne intuitie te hebben voor songs die uitdrukken waar het bij hen om draait. En op zulke momenten vervult hun eigen wijs een funktie die kerkelijke psalmen en gezangen nooit kunnen evenaren. En al blijken de Nederlandse popmusici nog steeds huiverig om God te bezingen (wat is de verzuiling hier toch ver doorgeslagen!), ook Bløf en Borsato zingen ook over zin.
Zes van de zeven onderwerpen gaan over nut; het zevende deel gaat over zin. Zo is het met het leven, zo is het in de klassieke en in de popmuziek als het goed is en als het muziek over het leven zelf is. De belangrijkste zaken in het leven hebben geen nut; ze hebben zin. Ieder mens, jong en oud, kerkelijk of niet, zoekt daarnaar.
En wie zoekt, zal vinden.

Ivo de Jong is voorganger in de vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB in Velp en Kreatief In Kerk
Info: www.krik.nl

Bron: bovenstaand artikel schreef Ivo de Jong voor Open Deur.
foto: Mary J. Blige en U2

Reageren? Mail naar:  zinprofiel@zinweb.nl

Ivo de Jong
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *