Zin in kunst

Op zondagmiddag 14 september vindt in de Lutherse kerk de feestelijke presentatie plaats van ‘Zin in kunst’. Dat is een project van La Scuola, academie voor levenskunst (Delft/Nootdorp).

13 kunstenaars

La Scuola presenteert van 13 kunstenaars uiteenlopende kunstwerken in een ‘kaartenserie’. Met medewerking van kunstenaars als Jeroen Krabbé (schilder), Stef Bos (zanger), Margriet van Bebber (dichter), Alcuin Oltohof (architect), Froukje Idsardi (sieradenontwerpster) en Hanny Reneman (beeldend kunstenaar).

“Dat doen we om mensen te prikkelen met de vraag: wat betekent dit werk voor jouw leven?”, aldus zakelijk leider Ria Pool Meeuwsen. “Kunst geeft geen antwoorden op levensvragen, maar daagt uit. Kunst laat mensen reflecteren op eigen vragen en thema’s zodat de antwoorden uit onszelf komen. En daar heb je wat aan.”

Volgens Pool Meeuwsen “maakt kunst ons bewust van wat we denken, ervaren en doen, want kunst doet iets met ons, als mens. Ze emotioneert, maakt een gedachte wakker, laat een inzicht geboren worden. We krijgen een ander idee over onszelf en ons leven. Daarom werken wij bij La Scuola graag met kunstenaars samen. We willen eigenlijk hetzelfde: mensen inspireren en aan het denken zetten.”


Voorbeelden uit de kunstkaarten serie

We geven ze weg!
Lijkt zo’n setje met kaarten van de mooie werken van de kunstenaars je wel wat? Hou dan Zinweb in de gaten! We zijn van plan binnenkort setjes weg te geven. Hier volgt uiteraard binnenkort meer over.

Ruimte voor diepgang

La Scuola is een kleine organisatie zonder winstoogmerk die mensen een plek wil bieden voor bezinning op leven en samenleven. “Daar heeft deze tijd behoefte aan”, zegt Pool Meeuwsen. “Kerken lopen leeg, families hebben geen tijd, buren raken elkaar kwijt. Waar is nog ruimte voor diepgang en een goed gesprek? Kunstenaars zoeken naar manieren om mensen te raken, in beweging te krijgen, te ontroeren, te verbazen, te verwarren, te troosten. Wij zoeken naar manieren om daar in kleine groepen bij stil te staan, omdat we merken dat mensen de onderlinge ontmoeting zo belangrijk vinden.”

Een platform voor talent

Zo biedt ‘Zin in kunst’ bekende kunstenaars en aanstormend talent een nieuw platform om hun werk betekenis te geven. Hun werk wordt door La Scuola in het schoolseizoen 2014/2015 gebruikt in allerlei activiteiten, zoals workshops, socratische gesprekken en ‘bijzondere vakanties’. De professionele begeleiders van La Scuola werken vanuit een gedeelde visie op leven en zingeving. Kern is de praktisch filosofische richting die ‘levenskunst’ wordt genoemd, waarin de klassieke vraag centraal staat van oude en nieuwe filosofen: wat is het goede leven?

Deze filosofische richting heeft een optimistische kijk op persoonlijke ontwikkeling. Door zelfreflectie, oefening en gesprek wordt een levenshouding ontwikkeld die mensen beschouwender maakt, hen anders leert kijken naar het eigen leven en hen opener kan maken voor andere mensen, culturen en levenswijzen. Pool Meeuwsen: “Daar blijken mensen naar op zoek te zijn, omdat ze soms niet goed weten welke richting hun eigen leven op moet.”

Al 5 jaar La Scuola

La Scuola is 5 jaar geleden in het Meisjeshuis te Delft gestart, op 11 september 2009, door Erik en Ria Pool Meeuwsen. Zij werken inmiddels met een vaste kern van medewerkers en begeleiders. Naast workshops, socratische gesprekken, bijzondere vakanties en de jaarlijkse SingIn in Delft met Gregor Bak, biedt de academie diensten aan als individuele gesprekken en begeleiding bij trouw- en uitvaartceremonies.

Bezoek ook de website van La Scuola.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *