Marjan Minnesma

Zin in klimaatverandering

Marjan Minnesma, directeur van Urgenda, klaagde de Nederlandse staat in 2013 aan, ze moet met een adequaat klimaatbeleid komen. De rechter gaf de organisatie in juni 2015 gelijk. En dat is maar goed ook zegt Minnesma: “Voor mij is het duidelijk dat ik een verantwoordelijkheid heb naar mijn kinderen.”

Samen sneller duurzaam is het motto van de stichting Urgenda en misschien ook wel de verpersoonlijking van Minnesma zelf. Haarfijn weet ze de juiste mensen uit verschillende hoeken van het bedrijfsleven en de politiek te verbinden om samen met duurzame oplossingen te komen. Dat er geen tijd te verliezen is blijkt uit de gedrevenheid waarmee ze haar werk doet. Wanneer ze onderweg is (in haar duurzame auto) heeft Minnesma altijd een reservepakje Evergreen in de auto, voor wanneer als haar lunch erbij in schiet. Ze slaapt hooguit zo’n vijf uur per nacht. Nog nooit is ze naar een vakantiebestemming gevlogen en haar kleding draagt ze rustig twintig jaar.

Klimaatvluchtelingen

Het combineren van drie studierichtingen (filosofie, rechten en bedrijfskunde) en oog voor de biodiversiteit in de wereld zorgt ervoor dat Minnesma de verbinding kan leggen tussen uitweg en problematiek. De oplossing moet zowel ethisch, bedrijfsmatig, wetenschappelijk en wettelijk kloppen. Haar tomeloze energie, menselijkheid en de kunst van het praktisch organiseren doen de rest. “Ik doe het niet om het geld maar omdat ik bezorgd ben en dan ga je vanzelf sneller lopen.”

“In essentie ben ik een bèta-meisje”

In 2014 werden de eerste klimaatvluchtelingen officieel erkend na het herhaaldelijk overstromen van het eiland Tuvalu in het eilandenrijk Polynesië. Minnesma: “Eigenlijk zijn deze mensen als de kanaries in de kolenmijn. Wij denken dat het volgende eeuw pas gaat ontstaan maar dat is gewoon niet zo. Op andere plekken in de wereld zien bewoners al wat de klimaatverandering echt betekent. Hoe meer kennis ik krijg des te ongeruster ik word.”

Minnesma groeide op in de Zaanstreek en werd door haar ouders volgens Nederlandse Hervormde waarden opgevoed. Barmhartigheid en inlevingsvermogen zijn waarden die centraal stonden en nog steeds staan. Ze benadrukt dat, hoewel ze met veel toewijding werkt aan het verduurzamen van de samenleving, het niet te vergelijken is met een religie. “Alles waar ik me voor inzet, aangaande het klimaat en milieu, is gebaseerd op wetenschap.” Ze is blij dat de Paus een duidelijke stelling inneemt tegen klimaatverandering, ‘maar in essentie ben ik een bèta-meisje’. In plaats van het bediscussiëren van het godsbewijs volgens de redenatie van Augustinus, richt ze zich liever op haar eigen verantwoordelijkheid. “Wat heb ik zelf uitgestoten? We moeten verder denken en realiseren hoe het is om in andermans schoenen te staan.”

Ver-van-mijn-bed-show

Voor Minnesma is de uitkomst van de klimaatverandering geen ver-van-mijn-bed-show. De zichtbare gevolgen raken haar, ongeacht de plaats op de wereld. Dat het probleem te groot is om wat aan te doen is voor Minnesma geen reden om depressief op bed te gaan liggen. “Het is het niet zo dat andere mensen dit voor ons gaan oplossen maar ik probeer tijdens mijn lezingen een handelingsperspectief te geven. Natuurlijk lossen we het niet in twee tellen op maar er zijn al zo veel dingen die je zelf kan doen. Het is een misvatting dat bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering per se duur moet zijn. Iedereen kan op zijn manier bijdragen en impact genereren. Stoppen met vlees eten, is iets dat niets kost en als je wat meer te besteden hebt kan je zonnepanelen plaatsen op je huis of kantoor. De oplossingen zijn er al, nu de mensen nog.”

Layla Bil
Layla is student- en freelance journalist. Ze is voornamelijk geïnteresseerd in sociaal-maatschappelijke ontwikkelingen en haalt haar inspiratie uit ontmoetingen met mensen uit de hele wereld en uit hedendaagse beeldende kunst, muziek en literatuur.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *