Zin-derende Zomerfestivals: Xnoizz Flevofestival

Het is een soort feestje waar je óók Jezus mag aanbidden als je dat wil en behoefte aan hebt: het Xnoizz Flevofestival. Doopsgezind NL-redacteuren Kalle Brusewitz en Jan Willem Stenvers namen een kijkje.

De zon staat hoog, het is bloedheet en we rijden met de auto door de bossen bij Voorst. Het is rustig en stil. Zelfs als we het festivalterrein naderen en uitstappen komt er geen geluid door van festivalpubliek en bijbehorende bands. Alleen gele wegwijs-borden met Xnoizz Flevofestival erop verraden de aanwezigheid van het christelijke evenement.

Als ‘pers’ wordt ons gevraagd naar het verst van het festival verwijderde parkeerterrein te rijden. ‘Er rijden golfkarretjes tussen het festivalterrein en de parkeerplaats’, werd ons verteld. Golfkarretjes zijn nergens te bekennen, maar ach, het mag de pret niet drukken. 

De wandeling tussen de parkeerplaats en het festivalterrein is te doen, zo’n half uur lopen door bossen, langs drukbezochte strandjes en over de festivalcamping; hier staan heel veel tenten uit alle windstreken van Nederland en Europa. Over de hekken heen, tussen de openbare weg en de camping, worden kratten bier het terrein op geheveld. Op deze manier lijkt het meebrengen van bier een illegale daad, maar dat is niet zo. Bier drinken is gedoogd op Xnoizz Flevofestival: op de camping toegestaan, maar niet op het festivalterrein.

De camping loopt feilloos over in de festivalvenue. Een grote open plek aan de rand van recreatieplas Bussloo. Het terrein staat vol met stands en wordt bevolkt door mensen van verschillend pluimage: we zien veel tieners en adolescenten, maar ook hele gezinnen. We spotten zelfs een aantal mensen die ruim in de omroep MAX-doelgroep passen.

De locatie van het festival aan een meer is ideaal met de dit prachtige zomerweer. Mensen zwemmen, houden quasi-spontaan een watergevecht,  spelen volleybal en er wordt gevoetbald. Bij het water staat een reggaezanger te zingen en een band waagt het om een akoestisch optreden te geven midden op het meer. Vanaf de drie grote podia klinken af en toe klanken van (christelijke) bandjes en singer-songwriters. Op één podium krijgen onbekende acts de kans zich te presenteren. In een bloedhete tent voor vijfduizend man staan maximaal vijftig mensen te genieten van een ietwat a-ritmische en niet helemaal op elkaar ingespeelde Afrikaanse feestband. 

Eigenlijk is het festivalterrein overdag vooral het domein van kleine initiatieven: je kunt stoelen en tafels van afvalhout timmeren, allerlei informatiebijeenkomsten bezoeken en zelf poppenkast spelen. In de vele kleine tenten zijn politieke discussies, eindeloze gebeden, Bijbellezingen, toespraken van christelijke ‘iconen en sprekers’, die ons niks zeggen, en workshops bezig. Ondanks het gevarieerde programma is de zon tijdens ons bezoek de grootste publiekstrekker. We zien vooral mensen buiten zitten en liggen.

Het eerste wat ons opvalt dat er een tent met de naam ‘Vredeskapel’, naast de ‘Schiettent’ staat. In de Vredeskapel is vooral plek voor bezinning. In de Schiettent kan je een blikken toren omschieten en wordt reclame gemaakt voor een actiefilm. Wij vragen ons af of deze tenten misschien express zo dicht bij elkaar gezet zijn. Dat niet, maar “wij maken in de schiettent reclame voor de film Machine Gun Preacher. Een film over een man die kindsoldaten redt”, vertelt een medewerker van de tent.

We komen in gesprek met Christiaan die in zijn blote bast een patatje staat te eten. Hij is voor het eerst op het Flevofestival. Hij vind het belangrijk dat de ‘positieve sfeer die God meebrengt hangt op dit festival’. Het evenement bevalt goed. “Veel leuke muziek en veel mensen met dezelfde basis, maar toch allemaal heel verschillend. Er wordt geen leer ‘opgelegd’, maar er is ruimte voor ieders eigen kijk”

Tegen de verwachting in komen we een verdwaalde ‘doopsgezinde’ jongere tegen: Anna-Marije. Ze komt net van het Hongaarse festival Sziget en kreeg per toeval de kans om bijna direct door te reizen naar Xnoizz Flevofestival. Op de vraag of ze nog veel met een ‘christelijke boodschap’ geconfronteerd is stelt ze: “eigenlijk niet, ze draaien gewoon prettige muziek en ik zwem en volleybal vooral veel op het strand”. Toch komt de inmiddels doorgewinterde festivalgangster er niet helemaal omheen: “Een DJ draaide gisteravond keiharde housemuziek en schreeuwde af en toe heel hard ‘Jesus’ er door heen.” Best een adequate samenvatting van het XnoizzFlevo festival. 

Overal op het terrein zie je mensen lopen met oranje hesjes aan, waar ‘bidden helpt’ op staat. “Wij lopen rond en laten zien dat we aanwezig zijn. Onze taak is vooral om aanspreekbaar te zijn; niemand moet bidden, maar voor iedereen die hier behoefte aan heeft, zijn wij er”, vertellen twee gebedsteamleden aan ons.  Zelf kwamen ze al jaren, voordat ze lid werden van dit ‘prayteam’. Beiden waardeerden de momenten van rust tijdens het festival in de gebedstent en in de buurt van mensen van het gebedsteam, waardoor ze besloten lid te worden van het team. Grappig genoeg is één van de twee niet eens lid van een kerk. “Ik ben nog zoekende, heb al veel geprobeerd, maar nog nergens m’n plekje gevonden.”

Met iedereen met wie je in gesprek komt wordt gevraagd of je van een kerk komt en welke dan. Bij sommige standjes van christelijke organisaties wordt geïnteresseerd doorgevraagd naar onze ‘menisten-achtergrond’. Bij andere standjes wordt ons gevraagd om een bepaalde boodschap te verspreiden of reclame te maken voor een en ander onder de doopsgezinde jongeren.

Als een jongen ons aanspreekt en vertelt over zijn overtuiging en de christelijke werkkampen waar hij onderdeel van uitmaakt vertellen wij hem over de MVS. Bij zijn organisatie is ook evangelisatie belangrijk en hij vraagt hoe dat bij ons zit. We vertellen hem over het credo ‘daden gaan woorden te boven’ en dat wij denken dat het christendom en de Bijbel niet als enige het monopolie hebben op medemenselijkheid. Hij kijkt ons wat meewarig aan en vraagt dan: “maar wat doen jullie dan met het probleem tussen God en mensen wat Jezus ons heeft laten zien?”

Je zou kunnen zeggen dat Xnoizz Flevofestival heel toegankelijk is voor mensen met allerlei achtergronden. Zelf doopsgezinden zouden hier heel goed kunnen gedijen, mits het weer meezit. Met bezinning en gebed aan de ene kant en zon, zee, strand en goede muziek aan de andere kant heeft het Xnoizz Flevofestival van beide werelden iets. Iemand die zich verheugt op een weekendje christendom zal zich geen minuut vervelen, maar iemand die klaarstaat voor een weekend muziek, strand en een klein vleugje christendom vermaakt zich net zo goed.

Jan Willem Stenvers
Jan Willem Stenvers is freelance journalist en redacteur van onder andere Doopsgezind NL.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *