'Ziel' en levenskunst

Binnenkort vindt er een workshop plaats met de titel “Dagboek van de Ziel“, georganiseerd door de Vrije Gemeente. Er wordt ingegaan op de reis langs de verschillende levensfases. Maar wat is dat nu eigenlijk, de ziel?

Onderweg

Wanneer je het hebt over levensfases, dan denk je direct aan een ontwikkeling, een weg waarop we ons bevinden die de naam ‘leven’ heeft gekregen. We hebben opstakels, keuzes uit verschillende paden, en langzaam maar zeker bewegen we ons naar het einde. Daarover gaat de workshop op 26 oktober 2014

Maar wat is dan de ziel? Is de ziel niet uiteindelijk een onveranderlijke essentie van de mens? Hoe moeten we het begrip ‘ziel’ begrijpen in een tijd van levenskunst, waarin het persoonlijke ervaren en de ontwikkeling van de identiteit centraal staat?

Ziel

Het woord ‘ziel’ creeërt vaak ongemak, ondanks dat er vanuit verschillende disciplines aandacht aan wordt besteed. Toch vind niemand het raar als je het woord gebruikt, we kunnen ‘iemand op zijn ziel trappen’, ‘met zijn ziel onder de arm lopen’, of ‘met hart en ziel ergens mee bezig zijn.’ Maar een ziel is niet iets rationeels, iets wat geheel begrepen kan worden. Ondanks dat de oude Grieken dat wel graag op die manier zagen.

Zielvol leven

In een essay over de rol van de ziel binnen de levenskunst, gaat Mirjam-Iris Crox in op hoe de ziel wél opgevat kan worden en hoe dit temaken heeft met ons huidige idee van levenskunst. Zij schrijft dat “het zoeken naar een waardevol leven naar mijn idee begint bij het stil worden en zonder vooropgezette ideeën de aandacht richten op de eigen innerlijke stem en van daaruit gewaarworden wat er in mij leeft, in plaats van dat ik zelf actief naar oplossingen blijf zoeken. De levensweg laat zich niet altijd afdwingen en onderwerpen aan mijn wil, zij kent een eigen dimensie waarin de weg zich vanzelf voor mij ontvouwt. Dit zou de weg van een zielvol leven genoemd kunnen worden.”

Afbeelding:h.koppdelaney via Compfight cc

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *