Zeven bijeenkomsten over vergeven

Laten we zeggen, je bent aangedaan. Door de ander of door jezelf. Dat laatste is heel goed mogelijk: we kunnen onszelf schade berokkenen en vastzitten in een innerlijke houding die ons voortdurend vertelt dat we – in onze eigen ogen! – geen goed meer kunnen doen. En ook al zegt Martin Buber dat hoe vaak je ook in je drek roert, drek blijft het, we houden onszelf onvermoeid onze eigen brokken voor. Is het mogelijk jezelf van de haak te halen en je los te maken van begane misstappen? Of heb je daar een ander voor nodig? Komt vergeving alleen van buitenaf?

We zeggen allemaal weleens: ’Ik kan wel vergeven, maar niet vergeten.’ Allemaal goed en wel, maar hoe herinner je je dan de kwetsuur? Alles herinneren, kan een enorme last zijn. Vraag dan is natuurlijk hoe we omgaan met dat geheugen als een olifant. En trouwens: waarom zou je niet heerlijk kunnen vergeten zoals die paraplu bij stormachtig snertweer?

Over vergeven, herinneren en herdenken, over het opdoeken van verhalen die ons steeds opnieuw weer pijn doen. Daar gaan we het over hebben. Door erbij stil te staan en betekenis op te delven.

In zeven bijeenkomsten lezen we teksten die om deze onderwerpen draaien. En daarover gaan we met elkaar in gesprek.

Niet vergeten: zeven is het getal van volmaaktheid. Laten we dat dan ook doen: vol maken, vol-tooien. En bovenal: vergeven daar waar het leven ons stilletjes smeekt om dat te doen. Soms kunnen we simpelweg niet vergeven en soms is het helemaal niet nodig om op slakken zout te leggen. Een verkenningstocht dus.

De teksten: Martin Buber, Hannah Arendt, Paul van Tongeren, Michael Murphy en anderen. Uiteraard ook muziek en poëzie.
Data, tijd en locatie: 2, 9, 16, 23, 30 september en 7 en 14 oktober 2013. Van 13.00 tot 15.00 uur. Aan de Groenewege 74, 2211 EN Noordwijkerhout.
Kosten: 180 euro (inclusief reader, koffie, thee en andere verwennerijen)
Meer informatie: karin.melis@planet.nl en 06-11327342
Persoonlijke begeleidingsgesprekken over vergeving: 90 euro.

‘Vergeef haar, want
zij heeft veel liefgehad’

Karin Melis
Karin Melis (karinmelis.nl) is filosoof, docent, publicist en gesprekspartner. Ze is in de eerste plaats een toehoorder: pogend te delen wat ze ontvangen heeft en te horen wat anderen haar te zeggen hebben. Altijd verkennend, immer onderzoekend.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *