Zelfzorg als nieuw begin

Voor Socrates, de grondlegger van de Westerse filosofie, was zelfzorg van het grootste belang. Om de waarheid te kunnen vinden, moest men zich bekommeren om niet alleen de eigen, maar ook andermans ziel. Dat is klare, maar ook ingewikkelde taal. Zeker nu er wat betreft het zorgen voor onszelf en elkaar het een en ander flink uit de hand is gelopen.

Hoe kan het nou dat er voedselbanken zijn in Nederland, en dat steeds meer mensen daar hun dagelijks eten vandaan halen? En hoe kan het nou dat mensen op straat zwerven, geen geld hebben, in minimale uitkeringen blijven hangen, ook als ze wel kunnen werken? Nu noem ik even snel een aantal problemen die veelomvattend zijn en niet zomaar met elkaar te vergelijken, maar in zekere zin komen ze toch overeen: het kan de een niet schelen wat er met de ander gebeurt.

Dat is niet een gevolg van doorgeslagen individualisme, maar van slechte economische verdelingen, van een klimaat van voorwaarden in het economische leven dat onbegrijpelijk, maar in ieder geval onzuiver is. Om dat te illustreren hoef ik maar twee woorden te gebruiken: crisis en banken. De kranten en opiniebladen (overigens een uitstervend ras) staan vol van de analyses en vooral meningen.

Daarover had Socrates ook zo zijn gedachten: Een valse mening was als een ziekte die genezen moet worden. Ook dat is nogal wat. Maar deze gedachte lijkt aan waarheid niets te hebben ingeboet, want dan wordt men misschien niet allemaal zichtbaar fysiek ziek, de boel is in het algemeen, althans voor veel mensen, wel een soort van verziekt.

Het fijne is dat niemand er meer omheen draait, dat de feiten op tafel liggen en dat de enige vraag voor vandaag is: hoe nu verder?

Eerst terug naar de zorg voor zichzelf dan maar. En naar het bestuderen van de meningen  die we erop nahouden. Want blijven oordelen over die ‘graaiers’, ‘haatzaaiers’ en ander gespuis verwordt tot het hebben van meningen waar je ziek van wordt. De woorden die je voor een ander gebruikt komen nog steeds uit je eigen mond of pen.

Terug naar de zorg voor zichzelf. Daarvoor hebben we niet een stappenplannetje of projectje klaarliggen, het is een intensieve onderneming die je ook nog eens moet omtoveren tot een gewoonte. Anders heb je er niets aan en blijft het een trucje. Of een interventie, zoals dat ook zo mooi heet in laboratioriumpsychologentaal.

Een mooie, zuivere levensstijl, daar moet Socrates op gedoeld hebben, en velen na hem, met hem.

Een manier van denken, spreken en handelen die lijkt te zijn opgeroepen door een goddelijke melodie….

 Meer lezen over Socrates en zelfzorg? Onlangs is een prachtig boek verschenen:

M. Foucault – De moed tot waarheid. Uitgeverij Boom 2012. 

 

Miriam Windrich participeert als Zinprof op het Zinpodium

 

Mirjam Windrich
Mirjam Windrich - Mindful Analysis biedt kortdurende online geestelijke hulpverlening aan voor relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar). drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu. ® Mirjam Windrich
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *