Zelfzorg als alternatief voor stress, fragmentatie en verlies van concentratie door internet

‘Internet verwoest ons concentratievermogen’ (Nicholas Carr) en maakt ons tot ‘narcistische exhibitionisten’ (Andrew Keen) en zo zijn er nog wel meer trendwatchers en schrijvers die de mensheid uiteindelijk ten onder zien gaan aan de virtuele werkelijkheid die wij met z’n allen, dag in dag uit, voor elkaar scheppen. Miljarden websites, triljoenen berichten, foto’s en filmpjes per dag, en daar kijken we allemaal naar: via het grote scherm, het kleinere scherm en het allerkleinste scherm in onze telefoon. 

Verontrustend? Zeker. Bedreigend? Voor sommigen in ieder geval. Maar dat zijn apocalyptische scenario’s altijd. Want die willen ons doen geloven dat er een einde aan de vooruitgang komt, als die vooruitgang er überhaupt ooit is geweest. Want je kunt je natuurlijk ook afvragen wat al die eeuwen concentratie op cijfers, letters, filosofie, onszelf en de kosmos ons eigenlijk heeft gebracht en nog moet gaan brengen. 

Maar nu ik het er toch over heb. Die concentratie op onszelf is over het algemeen, mits het niet tot narcisme en exhibitionisme leidt, een mooi iets. Waarom? Omdat het rust kan geven, inzicht kan brengen en goed kan zijn voor de relaties met andere mensen (en dieren). Kan, zeg ik met nadruk, want concentratie op jezelf kan ook leiden tot egoïsme, doorgeslagen individualisme en verschijnselen als eerdergenoemde. 

Die concentratie in mooie zin is precies wat de Boeddha bedoelde met ‘zelfonderzoek’. Niet alleen hij, trouwens. Ook Socrates benadrukte de noodzaak tot zelfzorg, ten bate van het goede leven in het algemeen. Ergens ook al een beetje ter oplossing van het aandachtsopslorpende zwarte gat: het ik. 

Maar wat heeft dit alles met internet te maken? Nou, denk nog eens aan dat beeld van onze samenleving, een jaar of tien, vijftien terug. Ronddravende yuppen, werkende mensen met overvolle agenda’s, rennend van hot naar her, urenlang in files stressend om van de ene afspraak naar de andere te komen. En niet alleen yuppen hadden stress. 

Nu gaat daarvan een groot deel online, men zit achter de laptop, regelt zaken via het mobieltje en heeft alles bij de hand, ook de contacten. 

Je ziet eigenlijk niet anders meer dan mensen die in hun scherm gedoken lopen, zitten, hangen. En juist dat schept nieuwe perspectieven, zo maken we bij Mirjam.nu iedere dag mee. Want in je scherm gedoken zijn, betekent dat je er ook iets anders kunt dan daar van hot naar her springen. Je kunt er ook ingaan om je echt terug te trekken en te schrijven. Over jezelf. Om je eigen gedachten en ook vooral je verbeelde werkelijkheid eens op waarheidsgehalte te onderzoeken. Eyeopeners volgen, de zelfgeschreven taal werkt als een lazerstraal op je eigen gedachten terug. En zuivert deze. Helemaal als je er ook nog vragen over krijgt van iemand die daarop uit is: je de ogen te openen. 

Mirjam Windrich
Mirjam Windrich - Mindful Analysis biedt kortdurende online geestelijke hulpverlening aan voor relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar). drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu. ® Mirjam Windrich
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *