Zelfontplooiing theologisch onder de loep

Groningse hoogleraren – waaronder de VVP-hoogleraar Rick Benjamins – gaan tijdens een symposium en in postacademisch onderwijs discussiëren over het moderne begrip ‘zelfontplooiing’.

Zelfontplooiing is een belangrijk begrip geworden in onze samenleving waar veel mensen bij zweren. Maar wat valt er theologisch over dit begrip te zeggen? Hoe verhoudt zelfontplooiing zich bijvoorbeeld tot een bijbelse notie als zelfverloochening?

Tijdens het symposium (najaarscolloquium geheten) op 8 november laten de bijzondere hoogleraren van de Rijksuniversiteit Groningen hun licht schijnen op het thema. Rick Benjamins vraagt zich af of het christelijk geloof ontsnapping biedt uit de jacht op het maakbare zelf. Hij sluit zich aan bij de kritiek van de postmoderne theologie op het ‘dikke ik’, maar betoogt dat concepten als ‘persoon’ en ‘zelf’, die een belangrijke rol spelen bij zelfontplooiing, wel belangrijk zijn.

Op 12 december start het postacademisch onderwijs rondom dit thema waarin de bijzondere hoogleraren in zes bijeenkomsten het onderwerp verder uitdiepen.

Beide bijeenkomsten zijn geaccrediteerd door de PKN voor de Permanente Educatie.

Meer informatie en opgave: 
Over het symposium
Over het postacademisch onderwijs

Bron: vrijzinnig.nl

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *