WK voetbal en het koninkrijk

Het grootste levensbeschouwelijke festival ter wereld heeft ons weer in haar ban: het Wereldkampioenschap voetbal. Want levensbeschouwelijk is het zeker en groots absoluut ook.

Kun je voetbal religie noemen? Dat gaat misschien een beetje ver, maar voetbal is voor velen wel degelijk zingevend en voorziet in een levensbeschouwing: echte fans leven voor hun club, hebben alles voor hun club over en leven naar de idealen van de club. Het geeft een doel in hun leven, een houvast, een rots of vaste burcht. En de godenzonen op het veld zijn niet alleen maar duurbetaalde sporters, het zijn ook voorbeeldfiguren. Een soort incarnatie van het hoogst haalbare: topsport leveren op wereldniveau.

Het Wereldkampioenschap doet daar nog een schepje bovenop. Onder normale situaties heb je voetballiefhebbers en mensen die niet van voetbal houden of het spelletje zelfs haten. Tijdens deze wereldcompetitie lijken de tegenstellingen geheel verdwenen: iedereen houdt van voetbal, iedereen kijkt voetbal, iedereen juicht voor voetbal. Zelfs ik – die niet enthousiast kan worden van een voetbalwedstrijd – zal mij in oranje kleren hijsen.

Lees deze column verder via deze link op de site van de VVP.

Erik Jan Tillema
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *