Wielerronde langs detentiecentra

Dwars door Nederland leidt de Vreemdland wielerronde zaterdag 6 juli langs plekken van onrecht. Met de fietstocht, die langs diverse detentiecentra voert, willen de jongerenorganisaties Time To Turn en DIY Society de ‘inhumane vreemdelingendetentie’ van Nederland op de kaart zetten. ‘Spring op je fiets en moedig de politiek aan om per direct te gaan werken aan een humaner vreemdelingen-detentiebeleid’, is hun motto.


See video

Nederland sluit jaarlijks duizenden mensen op in een gevangenis, alleen maar omdat ze wachten op uitzetting of op de behandeling van hun asielverzoek. Onder hen kinderen, ouderen, zieken en zwangere vrouwen. Ze worden gevangengezet onder een regime dat strenger is dan een gerechtelijke gevangenis. Mensen zitten zestien uur per dag op een cel, hebben geen zinvol dagprogramma en moeten zich bij binnenkomst ter controle helemaal uitkleden. Getraumatiseerde vreemdelingen kunnen zelfs in een isolatiecel terechtkomen. 

Met de Vreemdland wielerronde willen Time To Turn en DIY Society benadrukken dat vreemdelingendetentie in Nederland inhumaan is en geen oplossing biedt. De immigratie wordt ermee niet ontmoedigd, het leidt ook niet tot meer mensen die terugkeren en het is volgens onderzoek van onder anderen Amnesty, De Nationale Ombudsman en Het Europese Hof voor Rechten van de Mens ook nog eens bijzonder duur. Het wordt tijd dat de politiek serieus gaat kijken naar de alternatieven die bijvoorbeeld aangedragen zijn door Vluchtelingenwerk, Amnesty, Pax Christi en De Nationale Ombudsman, stellen de organisatoren.

De wielerronde biedt twee opstapplekken, het Amstelstation en Detentiecentrum Zeist. Deelnemers kunnen zich individueel of als ploeg aanmelden op www.vreemdland.nl. Op de site is informatie te vinden over vertrek- en opstaptijden en de route. Of kijk op Facebook. De wiellerronde is een initiatief van Time To Turn en DIY Society van de Protestantse Kerk Amsterdam. 

Bron: Protestante Kerk Amsterdam

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *