Wetenschappelijke basis voor eeuwige ziel?

Vlgens de anesthesioloog Stuart Hamerhoff zetelt het bewustzijn in de kwantumeffecten die optreden in de zogenaamde microtubuli van hersencellen. Deze kwantuminformatie kan na de dood voortbestaan in het universum.

In de Discovery Science serie ‘Through the wormhole’ legt Hamerhoff zijn theorie uit, die hij ooit samen met fysicus Roger Penrose opstelde. De theorie pleit voor een soort universeel bewustzijn in het universum – iets dat in de buurt komt van het Boeddhisme.

Hamerhoff claimt dat zijn theorie het bestaan van bijna-doodervaringen kan verklaren. Wanneer iemand sterft, zal de kwantuminformatie vanuit de hersencellen naar buiten komen en overgaan op de materie van het universum. Wordt zo iemand vervolgens gereanimeerd, dan keert dit proces om. Het gevolg, volgens Hamerhoff, is een ‘bijna-doodervaring’. Zonder reanimatie kan de kwantuminformatie volgens de arts mogelijk buiten het lichaam blijven voorbestaan ‘mogelijk zelfs eeuwig, als een ziel’.

De theorie van Hamerhoff en Penrose is bepaald niet oncontroversieel, meldt de Huffington Post in een artikel over het filmpje. Maar Hamerhoff stelt dat er nog geen enkel steekhoudend argument tegen zijn theorie is ingebracht.

Bron: Geloofenwetenschap.nl.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *