Wetenschap voorbij sciëntisme

Een berucht probleem in de filosofie gaat over de interactie tussen lichaam en geest. Hoe kunnen mentale toestanden, zoals overtuigingen, verlangens en intenties, ons tot fysiek handelen aanzetten?

Stel je voor dat je iets hebt gewonnen en je mag kiezen tussen twee prijzen, een nieuwe Ipad of een weekendje Parijs. Je kiest voor het weekend Parijs, en iemand vraagt je: waarom heb je niet voor de Ipad gekozen? Waarschijnlijk zul je hem of haar vertellen dat je zo je redenen had voor deze keuze. ‘Ik heb al een Ipad’, ‘Ik was echt even toe aan een korte vakantie’, of ‘Mijn vrouw wilde liever naar Parijs’.

Maar stel nu dat ik tijdens het nemen van deze beslissing gekoppeld ben aan een apparaat dat mijn hersenactiviteit meet. Degene die dit apparaat bedient geeft een heel ander antwoord op de vraag waarom ik koos voor een weekendje Parijs. “Net voordat de beslissing werd genomen was er sprake van verhoogde activiteit in gebied XYZ.” Hoe is deze fysische (neurobiologische) verklaring gerelateerd aan mijn mentale (psychologische) verklaring, waarin ik refereer aan mijn overtuigingen (ik geloof dat ik al een Ipad heb) en mijn verlangens (ik wil graag naar Parijs)? … Lees verder op Geloofenwetenschap.nl

Lees ook dit gerelateerde nieuws:

VU start Abraham Kuyper Center For Science And Religion
De Vrije Universiteit Amsterdam heeft een subsidie van de Templeton World Charity Foundation gekregen voor een project van 2,4 miljoen euro. Met het geld startte de Faculteit der Wijsbegeerte per 1 januari 2013 het onderzoeksproject ‘Science beyond Scientism’ en het Abraham Kuyper Center for Science and Religion. Het project onderzoekt of wetenschap de enige mogelijke manier is om kennis te verwerven. Het centrum organiseert publieke bijeenkomsten over de vraag of er grenzen zijn aan de wetenschap als het gaat om het begrijpen van onszelf en de wereld om ons heen.

Bron: Geloofenwetenschap.nl
Afbeelding: Pixabay 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *