Werken Vredegoor in hotel Abu Dhabi

Bert Vredegoor is beeldend kunstenaar en was vorig jaar september als zinprof te gast bij Zinweb Café in Amsterdam. Hij maakt werk op fluweel en rasterwerken. Onlangs werden vijf grote werken op fluweel aangekocht voor de The Rosewood International Contemporary Art Collection. In een zeecontainer werden ze naar Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten verscheept.

Daar werden de werken in het nieuwe en luxueuze Rosewood hotel gehangen. “Hoewel ik wat tekeningen had gezien van de beoogde plekken voor mijn werk, een beeld van de realiteit had ik nog niet.” Dus vroeg Vredegoor een neef, die momenteel in Qatar woont, om langs te gaan en foto’s te maken. “Waren mijn kindjes wel goed terecht gekomen en in welke omgeving precies? Na het zien van de foto’s geloof ik niet dat ik me daar zorgen om hoef te maken.” 

Op de eerste drie etages van het hotel krijgen bezoekers bij het verlaten van de lift zicht op Moderne Devotie. “Strakke arcaden vormen daar telkens een ware kapel waarin de werken fungeren als altaarstukken, gewijd aan het licht en haar duistere tegenhanger. Let daarbij op de lampen die als zwevende nimbussen de pelgrims lijken te begeleiden op hun weg naar het hogere”, omschrijft Vredegoor het tafereel in een nieuwsbrief.

“Eenmaal helemaal boven wordt de bedevaart beloond en wacht je een hemels uitzicht in enkele zeer ruim bemeten suites. Elke suite bevat een gedeelte dat net zo goed de board room van een middelgroot bedrijf zou kunnen zijn… Maar of er nou daadwerkelijk wordt vergaderd of niet, vanaf het hoofd van de tafel biedt het fluweel in harmonie met de omgeving een verdiept perspectief aan de beschouwer. Na deze loutering kan men met een verrijkt inzicht weer afdalen naar het aardse niveau.”

Onlangs ging Vredegoor in op enkele vragen voor onze reeks Op het Zinpodium. Kijk ook op zijn website voor meer werk van zijn hand.

Foto’s: © Bert Vredegoor

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *