Wereldvrede Meditatie

Op 31 december is er de jaarlijkse wereldvrede meditatie die over de hele wereld gehouden wordt. Een zinnige bezinning of tijdsverspilling?

Al 22 jaar

Het is een lang staande traditie die alweer 22 jaar (sommigen zeggen zelfs langer) in ere gehouden wordt. Op het eerste gezicht wordt het niet centraal georganiseerd. Dat heeft z’n charme. Onafhankelijk van elkaar organiseren kleine groepjes mensen hun eigen deelname. Veel meer is er ook niet nodig. Het geeft aan dat een groot evenement geen grote organisatie behoeft. De vraag is natuurlijk wel of dit een evenement is.

Wat is het effect?

Op sommige sites wordt het effect van deze traditie nogal flink ingezet. Het zou volgens sommigen een wezenlijk verschil kunnen maken. De wereld zou erdoor met positieve krachten van richting door kunnen veranderen. Cultureel dan, niet de hele planeet zelf. Er zijn zij die er een kosmische relevantie in zien. Er wordt gedacht dat er door middel van geestelijke inspanning een werkelijke invloed en strijd tegen het kwaad kan plaatsvinden.

Dat heeft tegelijkertijd iets van hoogmoed en verdriet. Het valt niet uit te sluiten dat een dergelijke inspanning werkelijk effect heeft, maar er spreekt voornamelijk onmacht uit. De wereld werkelijk veranderen is niet gemakkelijk. Geweld, ook het aanschouwen er van op afstand, kan overweldigend zijn. Grijpen naar een ritueel als wapen zonder direct meetbare resultaten lijkt een vluchtroute. Het voelt alsof je er toch nog iets aan kunt doen.

Een gevoel van eenheid

Zulk cynisme verdient dit evenement tegelijkertijd misschien niet. De kracht die er vanuit gaat is natuurlijk gemakkelijk op te pakken: veel mensen kiezen er voor tegelijkertijd in stilte over vrede na te denken. Het zijn die stilte en die gedachte die indruk kunnen maken. De hele wereld vredig in stilte, het is een stille schreeuw om vrede. Direct of indirect, een indruk kan het maken.

Het is ook een mooi manier om het jaar af te sluiten en om het nieuwe te beginnen. Het is een ritueel dat zelf richting geeft: je denkt na over vrede en je kijkt hoe je dat zelf kunt toepassen. Hoeft niet, maar het feit dat je erover nadenkt kan iets betekenen. Het kan bovendien ook wel een “kick” geven te weten dat heel veel mensen iets op hetzelfde moment (niet?) doen.

Afbeelding: david_shankbone via Compfight cc

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *