‘We graven ons in met onze boosheid’

“Afgezien van de inhoud vind ik het wel mooi” zie ik een reisgenoot typen op zijn mobiele telefoon. Ik ben het met hem eens. De man achter het katheder wordt steeds… laten we het ‘enthousiaster’ noemen. Meer stemverheffing, meer overtuiging en schijnbaar minder nuance. Eigenlijk vind ik het wel mooi. Geloof is een gevoelskwestie en een belangrijk onderdeel van je leven. Dan lijkt het me wel zo gepast dat je je erover opwindt wanneer je dingen ziet gebeuren die je niet oké vindt. En dat je je blijdschap laat blijken als je je verbonden voelt met je schepper. Wel jammer van de nuance. Die vind ik ook belangrijk. Door Michiel Maring.

Met boosheid verliezen we de nuance

Wanneer preken op de MWC heftiger worden, zoals nu, trekken de sprekers steevast de boude uitspraken uit hun holster. Voorbeelden: “If you have come here tonight, and you don’t know Jesus Christ as your Lord and Savior, you have come here for nothing!” en “A church without mission (zendingswerk) is not a church at all!” Niet zelden wordt zo’n uitspraak gevolgd door luid applaus en bijval vanuit het publiek. Blijkbaar is ‘iedereen om ons heen’ het ermee eens. Zo voelt het in ieder geval wel…

Wij Nederlandse jongeren reageren dan geschokt en boos. “Zal ik dan maar weggaan?” hoor ik iemand zeggen. “Wat doe ik hier?”, “Hoe kunnen hij en ik nou onderdeel zijn van dezelfde kerk?” en “Hoe kan hij dat nou zeggen?”. Boos dus. In boosheid verliezen wij blijkbaar zelf ook onze nuance.

“Hoe kan hij dat nou zeggen?” In de gesprekken die ik tijdens het congres voerde heb ik geprobeerd om te begrijpen wat dergelijke uitspraken inspireert en wat ermee bedoelt wordt. Een Amerikaanse dame gaf me een mogelijke verklaring voor de enorme bijval na zo’n uitspraak. Ze gaf aan dat deze bijval gevoed wordt doordat er volgens sommigen teveel naar de bijbel wordt gekeken en te weinig naar Jezus’ goede voorbeeld. Wij hoorden ‘Als je niet 100% overtuigd bent van je geloof in Jezus enige redding en verlosser van onze zonden, dan hoor je hier niet thuis’, maar zij hoorden zoiets als: ‘Het is echt heel belangrijk dat je naar Jezus’ voorbeeld leeft’. Dat plaatst voor mij één en ander al in perspectief.

Waarom word ik boos?

Volgens mij kunnen we (nog) veel meer leren wanneer we een andere vraag stellen. Als we zo’n boude uitspraak horen, worden we boos. Dat is een interessante reactie – we zouden (in ieder geval in theorie) ook gewoon kunnen opmerken dat er iets gezegd wordt waar we het niet mee eens zijn en het daarbij laten. Volgens mij komt die boosheid voort uit zelfbescherming. De spreker lijkt onze identiteit aan te vallen, dus we gaan in de tegenaanval. De vraag die we onszelf zouden kunnen stellen is: ‘Waarom word ik boos? Wat probeer ik te beschermen? Wat is er in mijn leven dat ik zó belangrijk vind, dat ik boos word wanneer ik denk dat iemand het van me af wil pakken?’

Geen eenvoudige vraag, zeker niet omdat boosheid ons ervan weerhoud aan onszelf te twijfelen en het standpunt van de ander serieus te overwegen. We graven ons in met onze boosheid. Maar als het lukt om voorbij de boosheid te komen en nieuwsgierig te zijn naar de ander en vooral naar jezelf, dan leer je iets belangrijks – iets wat je eerder misschien niet wist. Je leert wat je eigen overtuigingen zijn en misschien ook waarom die zo belangrijk voor je zijn. En was dat nou niet precies waarom we naar dit congres zijn gekomen? Voor mij in ieder geval wel.

42 Doopsgezinde Jongeren waren op de Mennonite World Conference in Harrisburgh, Pennsylvania.

De Mennonite World Conference is een bijeenkomst van wereldwijde anabaptistische gemeenschappen die lid zijn van dit samenwerkingsverband (MWC) en wordt eens in de 6 jaar gehouden in een ander werelddeel. Er is plaats voor vieren, workshops, ontmoeting en excursie. Dit jaar is de conferentie in Harrisburg, Pennsylvanië. Voor meer informatie kijk hier

Photo Credit: MyNameHere via Compfight cc

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *