Wat te stemmen als christen, en waarom?

Harmen Brethouwer – “Christelijke waarden vind je bij GroenLinks”, kopte Trouw eind augustus. Maar is dat wel zo? Net als bij zoveel zaken in politiek en religie is veel afhankelijk van je persoonlijke perspectief. Iedereen legt zijn accenten ergens anders als het gaat om Europa, duurzaamheid, zorg voor de zwakkeren en ethische kwesties.

Het christelijke weblog Vreemd Geluid wil een gastblogserie starten over het onderwerp. Alain Verheij op zijn weblog: “Een hele groep theologen mengt zich in de discussie door zich uit te spreken vóór een regering waar de SP deel van uitmaakt. Velen maken zich druk om de vraag of je als christen PVV kunt stemmen. Een ander is lijstduwster van PVDA. En dan zijn er nog de partijen ‘met de C in de naam’…” 

Volgens Verheij geeft een gastblog politiek betrokken christenen de kans een portret van zichzelf te geven en “terloops misschien wat reclame voor hun partij” te maken. “Daarbij wil deze serie wil in eerste instantie niet de zoveelste stemwijzer zijn, maar een serie portretjes waarbij we de persoon en diens motivatie leren kennen”, aldus Verheij.

Toch is dit een goede kans om medegelovigen te helpen een keuze te maken. Want dat is niet makkelijk. Zoals er in het artikel van Trouw staat: “Eenvoudig was het [maken van de ‘diaconale kieshulp’] natuurlijk niet, zegt programmamanager Evert Jan Hazeleger van Kerk in Actie. De hulporganisatie werkt met grote begrippen als ‘gerechtigheid’, ‘barmhartigheid’ en ‘rentmeesterschap’. Die laten zich lastig vertalen in concrete politieke voornemens.” Maar, gaat hij verder: “alle partijen hebben een grondslag. En je kunt kijken hoe zij die in de praktijk invullen.”

De eerste gastblog staat al online. Hij is van Jan Willem Ploeg en gaat over zijn keuze voor de ChristenUnie.

Kijk hier voor meer informatie over deelname aan de gastblogserie.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *