Wat leert een kind van buitenspelen?

Kinderen spelen uiteraard graag buiten. De vraag is wat ze er precies van kunnen leren, op emotioneel gebied, op sociaal gebied. Dit artikel duikt wat dieper in de materie en zet alle verdiensten op een rijtje.

Verschillende spelletjes

Wat steken ze op van tikkertje, steppen of slagbal? Welk spelletje is het best als je kind houterig of verlegen is, of moeilijk kan delen? De cognitieve, fysieke, sociale en emotionele ontwikkelingsvoordelen op een rijtje.

Een voorbeeld: tikkertje

* = weinig cognitief * * * * * = erg cognitief

Eén speler is de tikker, de rest van de kinderen rent weg. Wie getikt wordt, is de nieuwe tikker. Meteen terugtikken mag niet.
Cognitief: * * * Je moet ervoor zorgen dat je op een andere plek dan de tikker bent. En hem van je afschudden door schijnbewegingen te maken.
Sociaal: Er is gevaar voor buitensluiten. Vooral als iemand meerdere malen de tikker is. Oplossing: kies meerdere tikkers, dat maakt een (verlegen) tikker sterker. En baken het tikgebied af.
Emotioneel: Spannend, omdat beide partijen succes kunnen hebben.
Fysiek: Heel intensief. En ze krijgen motorisch inzicht door de schijnbewegingen die ze maken om te tikken of om juist niet getikt te worden.
Goed voor: Kinderen die wel wat beweging kunnen gebruiken. Dit spelletje vereist continue beweging.

Lees het volledige artikel Wat Leren Ze van Buitenspelen op JM voor Ouders.
Afbeelding:  dietmut Compfight cc 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *