Wat kun je zelf doen?

Ruben van Zwieten – Nee, het ligt niet aan mij. We denken het allemaal van tijd tot tijd. Die collega die alleen aan zijn eigen hachje denkt. Het kind waarmee voor jou als ouder geen normaal gesprek meer is te voeren. Haarscherp zien we de splinter in het oog van de ander, maar zien we ook de balk in ons eigen oog?

Dat de dingen verkeerd gaan, ligt buiten ons. Dat het anders moet, is duidelijk. Maar de vraag is dan natuurlijk wel: welke inspanning kan ik zelf leveren? Eerste persoon enkelvoud, hier en nu. 
Je zou kunnen zeggen: Ik breek met het geweeklaag en cynisme. Vanaf deze dag wil ik onder een andere wet leven. 

De schrijver van
 het boek Samuel stelt ons Eli voor ogen. Niet echt een rolmodel. Hij is de priester van de tempel. Hij staat voor een heel instituut. Het instituut begint en eindigt in zekere zin bij het individu Eli. De schrijver begint met deze opperpriester te schetsen als iemand die bij de pakken neerzit. Waar Hanna, de moeder van Samuel, opstaat om zich voor de Heer te beklagen over haar onvruchtbaarheid, is Eli er veelzeggend bij gaan zitten. Hij zit bij de deurpost van de tempel. Als Hanna er binnengaat, monstert hij haar van een afstand en blijft zitten. Het is een beetje zoals de verkoper van een klein kledingwinkeltje die bij de deur zit in de zon en er komt een klant binnenlopen die je in eerste instantie altijd even met rust laat, maar de verkoper besluit überhaupt niet van zijn stoel te komen omdat hij denkt: Ach waarom zou ik hier energie in stoppen. 
Eli hoort Hanna’s stem niet. De priester die niet meer hoort. De voorman van Israël. Ja, hoor toch, Israël, maar Israël hoort niet. Sterker nog, Eli denkt: ze is dronken. Doe je wijn weg van je, zegt-ie.

Lees hier verder op Volzin.nu

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *