Wat is wijsheid – Schuld

In de omgang met anderen (én zichzelf) ontkomt vrijwel niemand bij tijd en wijle aan gevoelens van schuld. We schieten tekort, maken fouten. Wat is dat eigenlijk, ‘schuld’? Hoe functioneert het? Is er een verschil tussen reële schuld en schuldgevoel? En hoe moeten we ons als individu verhouden tot collectieve schuld? Een verdiepende avond op 2 april in Amsterdam.

Met:

  • Frans Jacobs, emeritus hoogleraar wijsgerige ethiek en bijzonder hoogleraar in de wijsgerige antropologie en de grondslagen van het humanisme. Vanuit zijn vakgebied heeft hij het veld van schuld en boete verkend. 
  • Patrick Vlug, humanistisch raadsman bij Justitie. In zijn werk met gedetineerden krijgt hij dagelijks te maken met vragen rondom schuld en verantwoordelijkheid.
  • Column door Myrthe Hilkens, die afgelopen jaar uit de PvdA Tweede Kamer-fractie stapte n.a.v. de affaire Dolmatov.
  • O.l.v. journalist Colet van der Ven en tafeldame Daan Roovers. Muziek: pianist Wijnand van Klaveren.

Voor meer informatie over deze avond in De Nieuwe Liefde, kijk hier.

Vrijdag 11 april: Filosofisch Lab
Op een van de vrijdagen volgend op een Wat is wijsheid-avond is er altijd een Filosofisch Lab, waar dieper wordt ingegaan op persoonlijke vragen die raken aan het thema van de betreffende Wat is wijsheid-avond. Het Filosofisch Lab is dé werkplaats voor vraag en antwoord. Hier vind je antwoorden op vragen en oplossingen voor problemen uit je eigen leven. Op 11 april gaat deze over schuld.

Je onderzoekt dit keer eenvoudige of complexe vragen in je eigen persoonlijk leven of professionele praktijk rond schuld, zoals: Heb je last van schuldgevoel? Vindt een ander dat jij schuld hebt? Kun je schuld van je afschudden? Wie is er verantwoordelijk voor wat er misgaat? Wanneer bied je je excuses aan? Hoe kom je van schuld af? Dit soort kwesties, of andere. Onder leiding van de ervaren filosoofcoaches Mita Visser en Kiki Verbeek.

Wat is het Filosofisch Lab?
In het Filosofisch Lab werk je aan vraagverheldering, omdat dat een effectieve weg is naar probleemoplossing. Verheldering van je denken leidt tot focus in je handelen. Het Lab doet je graag een doorbraak cadeau. Elke deelnemer brengt een eigen vraag in en doorloopt volgens beproefde methode een opeenvolging van denk- en schrijfopdrachten.

Begeleiding
Mita Visser (1970) helpt veeleisende professionals creatiever gesprekken voeren, authentieker handelen en nieuw denken.
Kiki Verbeek (1974) begeleidt trainers, coaches en adviseurs bij het verwoorden van een glashelder verhaal waarmee ze zichzelf en hun bedrijf zichtbaar, herkenbaar én superaantrekkelijk maken. 

Meer informatie

Foto: Nakuchaku/Deviantart

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *