Wat is wijsheid? – Ouder worden

De eeuwige jeugd, wie wil dat niet? Het verzet tegen ouder worden is groot. We doen er alles aan die fase uit te stellen, want ouderdom associëren we met fragiliteit, eindigheid en nutteloosheid. Maar oud worden we uiteindelijk (bijna) allemaal. Welke kansen en ontplooiingsmogelijkheden biedt deze fase? Hoe breng je de kunst van het ouder worden in de praktijk? En is het niet tijd voor een herwaardering van de ouderdom?

Een avond met sprekers in De Nieuwe Liefde in Amsterdam, op 7 mei 2014. Met:

  • Joep Dohmen, hoogleraar wijsgerige en praktijkgerichte ethiek en auteur van o.a. De kunst van het ouder worden, waarin hij bij klassieke en hedendaagse denkers te rade gaat over de betekenis van het ouder worden. 
  • Hanne Laceulle, die humanistiek studeerde en momenteel werkt aan een proefschrift over ouderen en zelfverwerkelijking. Zij pleit voor de vorming van levende, betekenisvolle culturele verhalen over ouder worden als tegenwicht tegen de vaak negatieve en stereotype associaties.
  • Hanneke Groenteman, journalist en televisiepresentator, houdt een column.

O.l.v. journalist Colet van der Ven en tafeldame Daan Roovers. Muziek: Philippe Elan en Wijnand van Klaveren zingen en spelen Jacques Brel en Léo Ferré.

Meer informatie en kaartjes.

Filosofisch Lab
Op een van de vrijdagen volgend op een Wat is wijsheid-avond is er altijd een Filosofisch Lab, waar dieper wordt ingegaan op persoonlijke vragen die raken aan het thema van de betreffende Wat is wijsheid-avond. 

Dit keer onderzoek je eenvoudige of complexe vragen in je eigen persoonlijk leven of professionele praktijk rond ouder worden, zoals: Ben je bang om oud te worden? Of hoop je juist dat je honderd wordt? Vind je jezelf nog aantrekkelijk? Hoe ga je om met het ouder worden van je dierbaren? Wil je nog lang niet stoppen met werken? Dit soort kwesties, of andere. Onder leiding van de ervaren filosoofcoaches Mita Visser en Kiki Verbeek.

Wat is het Filosofisch Lab?
In het Filosofisch Lab werk je aan vraagverheldering, omdat dat een effectieve weg is naar probleemoplossing. Verheldering van je denken leidt tot focus in je handelen. Het Lab doet je graag een doorbraak cadeau. Elke deelnemer brengt een eigen vraag in en doorloopt volgens beproefde methode een opeenvolging van denk- en schrijfopdrachten.

Foto: T.Sundup/Fotocommunity.com

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *