Wat is wijsheid – De vreemde ander

We hebben een verband nodig om bij te horen: een gezin, een voetbalclub, een land, een volk. Aan iemand vragen: wie ben je? is vragen waar hoor je bij? En zo verdelen we de wereld in een ‘wij’ en een ‘zij’. Hoe voorkom je dat dat wij-zij denken vijandig wordt, dat het leidt tot angst voor die vreemde ander, uitsluiting van die ander?

Deze avond vind op 5 februari in De Nieuwe Liefde in Amsterdam plaats.

Met: 

Theo de Wit
, theoloog, politiek filosoof en bijzonder hoogleraar aan Tilburg University. Hij zal zijn licht laten schijnen over tolerantie én hedendaagse vermommingen van intolerantie in onze multiculturele samenleving.

Tina Rahimy, politiek filosoof, schrijver en docent filosofie aan twee Hogescholen in Rotterdam. Ze doet momenteel onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar de politieke betekenis van migratieprocessen. Als het gaat om samenleven met vluchtelingen wordt er volgens haar vaak gedacht in termen van uitsluiting en insluiting. Maar volgens Rahimy is er ook een andere weg mogelijk, waarbij we het denken in tegenstellingen, in een ‘wij’ en een ‘zij’, achter ons laten.

Column door Martin Šimek, Nederlandse radio- en televisiecolumnist en cartoonist van Tsjechische afkomst. 

Meer informatie vind je hier.

Filosofisch Lab
Een van de vrijdagen volgend op een Wat is wijsheid-avond is er altijd een Filosofisch Lab, waar dieper wordt ingegaan op persoonlijke vragen die raken aan het thema van de betreffende Wat is wijsheid-avond.

Foto: Brian Hillegas/Flickr.com

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *