Wat is wijsheid – Ambitie

De Nieuwe Liefde in Amsterdam is op 8 januari de setting van een filosofische discussieavond, de vierde in de serie Wat is wijsheid?. Nooit leek werk zo belangrijk voor de eigen identiteit als tegenwoordig. Jezelf ‘branden’, verbeteren, verkopen: we rennen mee in de ratrace met stress of een burn-out tot gevolg. 

Is de mogelijkheid jezelf te ontwikkelen omgeslagen in een plicht tot presteren? Ten koste van wat draaien we onszelf gek? Wat is de zin van onze ambitie? En laat zij nog ruimte voor bezieling, vertraging en tevredenheid? En, misschien belangrijker nog: beperken we onze ambities niet te veel tot werk? Heeft ambitie niet vooral te maken met de vraag: wat voor mens wil ik zijn?  

Met

  • Stine Jensen, filosoof, publicist en NRC-columnist. In het boek Dus ik ben en de gelijknamige televisieserie verkent zij onder meer de samenhang tussen werk en identiteit.
  • René Gude, Denker des Vaderlands en oud-directeur van de Internationale school voor Wijsbegeerte. Hij vindt dat mensen moeten streven naar het optimaal haalbare in werk en privéleven.
  • Column door Ruben van Zwieten, geestelijk verzorger, oprichter van De Nieuwe Poort, een bezinningscentrum op de Zuidas en winnaar van de Theologie Podiumprijs 2013.

Meer informatie op de website van De Nieuwe Liefde. Voor een indruk van de opzet van Wat is wijsheid?, zie onderstaande opnames van de avond over het thema Liefde.

Bron: De Nieuwe Liefde
Foto: Victor Bergmann/Flickr.com


Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *