Wat is gnosis? – afl 2

Aflevering 2 uit de serie ‘Jezus uit de kast’

In een serie over ‘andere evangelieteksten’ (van Thomas, Judas en Maria) eerst aandacht voor het ‘gnostische’ evangelie van Thomas. Deze week aflevering 2: gnosis.

“In de eerste eeuwen van onze jaartelling waren het allemaal christenen. Christenen, die met elkaar in gesprek waren over wat nu de betekenis van Jezus was.” Dat is het beeld dat prof. van den Broek schildert van die vroegchristelijke tijd. En een van de groepen christenen gebruikte een gnostisch mens- en wereldbeeld om de betekenis van Jezus en zijn boodschap te duiden. Uit die groep is de tekst van het evangelie van Thomas ontstaan.

Wat is dat? Gnostiek? Wat betekent het woord gnosis? Wat waren de belangrijkste ideeën van deze stroming? Waren er grote verschillen? Is er sprake van christelijke gnostiek? Wat is het verband met de God van het Oude Testament? Wat betekent verlossing? In deze tweede aflevering legt prof. van den Broek uit wat gnosis is.

Klik hier om rechtstreeks naar aflevering 2 te gaan.

Volgende week aandacht voor het evangelie van Thomas: hoe is het ontstaan? Wat zijn de belangrijkste gedachten?

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *