Wat is gezondheid?

Gezondheid wordt meestal gezien als “niet ziek zijn”. Is die definitie vandaag de dag voldoende?

Klassieke opvatting

Machteld Huber deed onderzoek naar wat wij zien als gezondheid. Daar komen interessante opvattingen uit naar voren. We denken nu misschien nog iets te eng over ziekte na. Pijn en koorts, directe en acute toestanden, komen bij veel mensen wellicht meteen op. Maar denken over gezondheid in termen van “een toestand van compleet welbevinden” dekt de lading niet meer.

Veelomvattend idee

Hubert rekt aan de ene kant de definitie op. Hoe zit het met zaken als zelfredzaamheid en veerkracht? Het gaat zo de psychologische kant op, maar gaat ook breder dan dat alleen. Het trekt op een gegeven moment zelfs richting levensvreugde en spiritualiteit. Vragen over gezondheid zouden op deze manier zelfs kunnen uitmonden in vragen als: heb je plezier in je leven? Ben je gelukkig?

Een idee ergens deel van uit te maken dat groter is dan jezelf zou een gezondheidscriterium kunnen worden. Tegelijkertijd overigens, kan het oude idee afbrokkelen. Gezondheid zelf kan levensvreugde soms in de weg zitten. Zijn grote ingrepen die de kans op een langer leven vergroten soms wel de moeite waard bijvoorbeeld?

Een nieuw soort gezondheid

Het denken van Hubert past in deze tijd. Het kent daarmee ook een keerzijde. Gezondheid lijkt steeds meer de verantwoordelijkheid te worden van het individu. Wordt er genoeg bewogen? Wordt er gezond gegeten? Verzekeringen zouden in de toekomst hun beleid meer af kunnen stemmen op het gedrag van de verzekerden. Een bredere definitie van gezondheid zou daar bij kunnen helpen.

Vaststellen of iemand gezond is wordt dan geen medische vraag meer. Het richt zich op levensstijl. Wat iemand doet en wat iemand beweegt komt zo beter in beeld, wordt meegewogen bij het analyseren van de gezondheid. Gebrek aan veerkracht en zelfredzaamheid krijgen het aura van medische toestanden. Ze krijgen daardoor meer gewicht, feiten waar “iets aan gedaan moet worden”. Als dat niet gebeurt kan het reden zijn om de kosten van de behandeling te beperken.

Een nieuw soort eigen risico

Er kan een nieuw idee ontstaan van wat eigen risico precies inhoudt. Stel iemand kiest er voor niet met de eigen gezondheid bezig te zijn. Dat kan dan een excuus worden om de kosten van professionele medische aandacht niet te dekken. Dat kan zelfs als er geen causaal verband bestaat tussen een ongezonde levensstijl en de medische klacht. Verantwoordelijkheid voor de gezondheid wordt naar het individu verschoven. Behandeling wordt een beloning van goed gedrag.

Lees het artikel Huisarts: Gezondheid is meer dan compleet welbevinden

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *