Wat is een participatiesamenleving?

De kreet participatiesamenleving is al een tijdje zeer populair. Maar wat houdt een participatiesamenleving nu eigenlijk precies in?

De nadelen

Het idee van een participatiesamenleving is iets nieuws. Daarom denken mensen, het zit misschien wel in onze aard, meteen aan mogelijke nadelen. Mensen zouden de boot kunnen missen, zeker zij met een kennisachterstand, taalachterstand of een beperkt netwerk. Als je immers zelfstandig moet zijn en voor hulp moet aankloppen bij je netwerk en niet langer bij de staat, hoe moet dat dan als je niemand kent?

De voordelen

Toch kent het idee van een participatiesamenleving ook weer voordelen. Ja, het wordt misschien moeilijker voor individuen om op eigen kracht alles te moeten doen, maar het betekent voor heel veel mensen ook emancipatie en vrijheid. Je hoeft niet langer te wachten tot iets officieel wordt goedgekeurd om het te kunnen doen, je kan gewoon meteen aan de slag. Het mobiliseren van je netwerk is ook vele malen gemakkelijker geworden dan voorheen door met name sociale media. Dat maakt initiatieven ook veel gemakkelijker. Vaak wordt er al bij voorbaat niet bij een overheidsorgaan aangeklopt, mensen regelen het zelf.

Onafwendbaar?

De angst dat de staat zichzelf zal opheffen is dan misschien ook ongegrond. Het zou zo kunnen zijn dat de staat op den duur overbodig wordt en op een gegeven moment een last zal blijken te zijn, althans op sommige punten. Het opkomen van de participatiesamenleving is misschien dan zelfs wel onafwendbaar.

Ondernemen en de participatiesamenleving

In zijn column vergelijkt Arko van Brakel de participatiesamenleving met ondernemen. Hij schetst hierbij de contouren van hoe zo’n samenleving eruit zou kunnen komen te zien en merkt trends op die interessant zijn. Prettig is ook dat hij de bepaaldheid van de uitkomst nog nuchter in het midden laat en ook aangeeft geen helderziende te zijn. Lees zijn volledige artikel Ondernemen in de participatiesamenleving op de website van de Telegraaf.

Zinweb Redactie
De redactie van Zinweb bestaat uit een team van bevlogen jonge journalisten. De redactie publiceert eigen artikelen of plaatst gastartikelen van experts. Raadpleeg de contactpagina voor een overzicht.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *