Wat is de echte angel in de financiële wereld?

Reactie op Dit kan niet waar zijn, het boek van Joris Luyendijk. (Voor recensie van dit boek: zie hier.)

Zinweb vroeg mij om als beurshandelaar met een gevoel voor zingeving te reageren op het boek van Joris Luyendijk. Ik heb een keertje koffie gedronken en lang gewandeld met Joris in Londen. We zijn ergens totaal verschillend. Joris is een antropoloog die zich nu begeeft in de bancaire wereld. Ik kom uit de bancaire wereld en ben nu geïnteresseerd in zingeving. Het grappige was dat we elkaar onmiddellijk aanvoelden. En we hebben heerlijk gepraat over hoe de bancaire wereld in elkaar zit, en hoe bizar het is dat we dit als mensheid toelaten.

Een grote illusie

Ik vertel in mijn workshops over de Art of Zen Investing dat banken je willen doen geloven dat ze meer informatie hebben en dat ze beter jouw geld kunnen beleggen dan dat je dat zelf kan doen. Dit is een illusie. De bank, en de medewerker die jou opbelt om een “prachtig nieuw product” aan te bieden, speelt een slim spelletje met je. “U kunt beter uw geld door ons laten beleggen hoor Mijnheer/Mevrouw. Wij zijn gespecialiseerd in beleggen!”. De medewerker liegt niet hoor. Deze medewerker is opgevoed binnen de bank en denkt serieus dat hij of zij een mooi product verkoopt. Tenminste dat wil ik graag geloven. Het punt is dat deze medewerker eenzijdige informatie krijgt toegediend, vanuit het perspectief van de bank. In werkelijkheid weet een bank namelijk ook niet (net als u) of de aandelenbeurs omhoog of omlaag gaat, of de rente gaat stijgen of dalen, en hoe het beleggingsklimaat over 5 jaar is, of zelfs morgen eruit ziet. Het is een grote illusie om te denken dat banken dit beter kunnen dan uzelf.

Welcome to the world of fee hunting

Waarom bestaat deze misvatting dan? Waarom willen de banken je doen geloven dat je beter je geld aan hun kunt geven om te beleggen? Heel erg simpel. De bank verdient fees. Hoe actiever je beleggingsportefeuille wordt belegd, hoe meer fees je betaald. De medewerker bij de bank vertelt je dat ze beter jouw geld kunnen beleggen maar waar het echt om gaat en wat ze (oeps even) vergeten te vertellen is dat jij de business bent.

Ik hou ervan om dingen heel simpel te maken en heb lang nagedacht over wat er nu eigenlijk aan de hand is. Wat is die enige echte angel?

De echte angel

Handelen op de beurs is niet werkelijk het probleem. Een handelaar die met zijn of haar eigen geld handelt is net als iemand die producten koopt en doorverkoopt. De echt angel zit hem in mensen die handelen met geld van andere mensen. We hebben het dan dus over een groot gedeelte van de bancaire wereld. Het is namelijk zo dat een handelaar die voor anderen handelt, lees met uw geld handelt, een scheef risicoprofiel heeft. Kijk, als de handelaar het goed doet dan krijgt hij of zij een bonus. Maar indien de handelaar het slecht doet verliest hij uw geld maar betaalt zelf niet mee aan de verliezen. Als er winst gemaakt wordt wel mee profiteren maar als er verlies wordt gemaakt niet meebetalen… daar zit het probleem. Dat is de angel. Je kunt heel simpel aantonen dat het risicoprofiel van de handelaar anders is dan wanneer hij wel zou moeten meebetalen.

Indien een handelaar een symmetrisch risicoprofiel zou hebben: meebetalen als het mis gaat en meeprofiteren als het goed gaat, dan neemt hij of zij beleggingsbeslissingen die lange termijn geld opleveren. Als je aan de verliezen mee zou betalen ga je niet zomaar heel risicovol handelen. Maar in de huidige situatie neemt een handelaar risico’s die een veel groter risico hebben, op korte termijn veel geld kunnen opleveren, maar op lange termijn misschien we helemaal niet zinvol zijn.

Wat kun je doen?

Het is heel simpel. Ga zelf beleggen. En waar moet je op letten? Op de kosten. Zoek maar eens uit wat je betaald aan de bank voor het actief beleggen van je portefeuille. Waarschijnlijk betaal je tussen de 1-2% per jaar. Indien je het zelf doet betaal je beduidend minder. En dit is de reden dat je op lange termijn kosten bespaard, en dus geld verdient. Een mooi beleggingsfonds om in te beleggen vind ik de Think Sustainable World Index. (http://www.iex.nl/Beleggingsfonds-Koers/61111394/Think-Sustainable-World-UCITS-ETF.aspx)

De beheerskosten per jaar zijn 0,30%. Dit is beduidend minder dan 1-2% per jaar. Mooi van dit beleggingsfonds is dat je de wereld een beetje beter maakt omdat de aandelen een bepaalde mate van sustainability moeten hebben willen ze toegelaten worden aan het beleggingsfonds. In mijn filosofie zin de bedrijven in dit beleggingsfonds die een hoger doel hebben dan geld verdienen en dus the Art of Zen Investing and Business toepassen. Dit zijn de bedrijven waar je in wil beleggen, niet alleen omdat je de wereld een beetje verder helpt door te investeren in bedrijven die sustainable zijn. Op lange termijn hebben dit soort bedrijven minder last van claims omdat ze, simpel en op zijn Amsterdams gezegd, de boel minder naaien. Ga maar na wat het risico is van een belegging in een sigarettenfabrikant. Als ze moeten gaan betalen omdat ze al heel erg lang de boel misleiden dan kun je gedag zeggen naar je geld want dan zal de koers van de sigarettenfabrikant instorten om nooit meer omhoog te gaan.

Samengevat:

Geloof de bank niet meteen. Vraag je altijd af waar de business zit. Indien jij de business bent…dan betaal je. Kijk naar de kosten, lager is beter in dit geval. En doe het zelf.

Groet en geluk met de wereld veranderen en meer geld verdienen!

Afbeelding: deel voorkant boek van Joris Luyendijk – Dit kan niet waar zijn.
Op Zinweb verscheen eerder al een recensie van dit boek.

Tim van der Vliet
Tim van der Vliet is econoom, werkte 13 jaar op de beurs, deed post-doctorale studies (CFA) en gooide ongeveer 3 jaar geleden het roer om. Nu schrijft hij over zingeving. Geïnspireerd door Japan, de stad Amsterdam en door zijn beursleven heeft hij een erg praktische kijk op spiritualiteit ontwikkeld die hij 'Zen from Amsterdam' noemt.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *