Wat heet geluk?

Geluk is hot. Er verschijnen talloze boeken die lezers, en daar zijn er veel van, op weg moeten helpen naar het ware geluk. Als het aanbod zo groot is dan moet er haast wel een tekort zijn, zou je denken. Tips en tops, het lijkt er soms op dat je geluk kunt maken, als je nu maar hard genoeg wilt. En ja, soms kan je zomaar het gevoel bekruipen dat je niet meetelt als je niet overstroomt van geluk. Geluk als maatstaf.

‘Glück ist wo Ich nicht bin’ – Sigmund Freud

Wat is geluk?

Maar waar hebben we het eigenlijk over, wat betekent geluk? Is dat een state of being? Of is het een gevoel dat het volgende moment kan omslaan? En, een niet minder brandende kwestie: is geluk getrouwd met zinvolheid? Is zin een bron van geluk? Of is het nu juist andersom en is geluk de bron van zin? Je zou een eindeloos rijtje van vragen hierover kunnen opstellen. Feit blijft dat we over het algemeen genomen als gelukzoekers te boek staan. Blijft de vraag: ja maar, wat en waar is dat begerenswaardige goedje geluk?

Najaarscursus

In onze najaarscursus gaan we gezamenlijk die vraag en alles wat daarmee samenhangt onderzoeken en doorgronden.

Dit doen we naar aanleiding van teksten uit filosofische, spirituele, theologische en literaire hoek. Denk bij voorbeeld aan Aristoteles, Pascal Bruckner, Etty Hillesum, Viktor E. Frankl, Iris Murdoch, Martha Nussbaum. Dirk de Wachter.

Maar ook niet te versmaden, de roman Stoner van John Williams. Het gaat hier over een onopvallend leven in de marge. Schitterend geschreven. De vraag die we aan het boek Stoner mogen stellen, is of dit de neerslag van een ongelukkig leven is. We gaan het erover hebben.

De cursus start 1 september 2014 en omvat 8 bijeenkomsten op de maandagmiddag tussen 13.00 en 15.00 uur te Noordwijkerhout. De kosten bedragen 280 euro inclusief teksten, koffie, thee, versnaperingen etc.

Aanmelding en nadere informatie bij Karin Melis: karin.melis@planet.nl of http://karinmelis.nl/project-items/najaar-2014-wat-heet-geluk/

Afbeelding: patrikmloeff via Compfight cc


Karin Melis
Karin Melis (karinmelis.nl) is filosoof, docent, publicist en gesprekspartner. Ze is in de eerste plaats een toehoorder: pogend te delen wat ze ontvangen heeft en te horen wat anderen haar te zeggen hebben. Altijd verkennend, immer onderzoekend.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *