Today's Selfie Shot #1 door Garry Knight via Flickr.

Column: Wat een werk, dat genieten

Jantine Huisman laat haar internetverbinding thuis deze vakantie. Waarom? Dat vertelt ze in haar column. ‘Want genieten dat zullen we.’

Zo langzamerhand begint de tijd van zomervakanties weer. Een tijd waarin een groot deel van de Nederlanders op stap gaat met de tent, caravan, of zich te buiten gaat aan een luxe in een all-inclusive resort, om eens lekker van de vakantietijd te genieten. Want genieten dat zullen we.

Een vakantie is tegenwoordig niet meer compleet zonder dagelijkse updates op sociale media, van de mooiste zonsondergangen tot pittoreske dorpjes, en van selfies op het strand tot gezellige groepsfoto’s achter een heerlijke cocktail. Want alleen genieten is niet genoeg, het is bijna belangrijker om deze fantastische gemoedstoestand te delen met de hele wereld. Wat een werk is dat genieten eigenlijk.

Niet dat de rest van de wereld op deze foto’s zit te wachten overigens, oh nee. Maar om te voorkomen dat we worden gezien als jaloers en kleinzielig, liken we toch maar elke vakantiefoto die we voorbij zien komen. En zo houden we de vicieuze cirkel in stand.

Een cirkel van verplicht genieten, van uren wachten op het maken van de juiste foto en deze zo snel mogelijk de wereld ingooien. En weer verplicht andermans genietmomenten leuk vinden, en hier het liefst zo enthousiast mogelijk op reageren.

Ik zeg stop ermee! Want zo wordt het genieten een verplichting, en ervaren we nooit wat het is om even volledig los te staan van de wereld. Leg die telefoon en het fototoestel aan de kant, en kijk om je heen. Ga voor mijn part tijdens de vakantie helemaal nergens heen, maar blijf lekker in de tuin met een boek zitten, en vertel als je terugkomt van vakantie gewoon dat je heerlijk hebt genoten.

Morgen ga ik zelf op vakantie. Naar België. In een huisje. Burgerlijk volgens de één, saai volgens de ander, genieten volgens mezelf. Bovendien beloof ik: pas als ik terugkom zal ik maximaal vijf foto’s delen van de hele week. Zodat ik tijdens de vakantie zelf alleen maar hoef te genieten.

Fijne vakantie!

Jantine Huisman
Jantine Huisman is afgestudeerd godsdienstwetenschapper op het gebied van de abrahmitische religies, masterstudent pedagogiek en doopsgezind lekenpreker. Haar interesses liggen op de kruising van gedragsmaatschappijwetenschappen en godsdienst, zoals het onderwijs aan de eerste christenen, identiteitsvorming door het nieuwe testament, en trauma-educatie vanuit klaagliederen.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *