Wat boodschappen je kunnen vertellen

Iedereen komt er wel eens mee in aanraking: dakloze mensen die om geld vragen. En wat we ook denken of doen op zo’n moment, allemaal raken we verstrikt in (voor)oordelen. Maar het ene verhaal is het andere niet. De ene mens niet de andere. Een Amerikaanse journaliste besloot er eens werk van te maken.

Uitnodiging

In plaats van geld te geven, vroeg deze journaliste aan een dakloze moeder of ze haar mocht interviewen en mocht zien wat ze zou kopen met de vijftig dollar die de journaliste haar aanbood. En het resultaat was verrassend. Want ze kocht geen goedkope pakken met voorgeproduceerd eten. 

Vrijheid

Het verschil was natuurlijk, dat deze moeder altijd al in de cyclus van armoede zat, en al het geld dat ze te besteden had zo slim mogelijk moest besteden om haar kinderen te eten te geven. Maar nu had ze niet zomaar vijfig dollar gekregen, maar ook vrijheid. En kocht ze waar ze anders geen geld voor had. Een grote hoeveelheid appels. Een bak kersen. Want die gezonde dingen, die waren normaal gesproken veel te duur. 

Bijzonder

Lees vooral ook het hele verslag, want het is een bijzonder verhaal. Juist ook omdat de journaliste besefte dat deze dakloze vrouw eigenlijk precies was als zij zelf. Ze probeerde het beste aan haar kinderen te geven, binnen de ruimte die ze had. Een verschil door omstandigheden, meer niet. 

Afbeelding: greggavedon.com via Compfight cc

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *