Wanneer mag je een kind nemen?

Onderzoek kan uitwijzen of aspirant ouders in Volendam een bepaalde erfelijke ziekte doorgeven aan hun kinderen. De ziekte komt daar veel voor en daarom is de screening relevant. Wat kan dit soort ontwikkeling op de lange termijn betekenen voor het recht om kinderen te mogen nemen?

Wetenschappelijke ontwikkelingen

Enige tijd geleden verscheen er op Zinweb al een artikel over medisch onderzoek,
. Nieuwe techniek maakt het mogelijk om te zien of het ongeboren kind het syndroom van Down heeft. In dit geval gaat het nog verder, waar er gekeken kan worden naar de genen van de ouders. Als de kans groot is dat de ouders de ziekte genetisch doorgeven kan er voor embryoselectie gekozen worden.

Morele ontwikkelingen

Morele ontwikkelingen op dit vlak lopen achter op wetenschappelijke ontwikkelingen. Het werpt nieuwe vragen op. Stel dat het bekend is dat een aspirant ouder een bepaald kwalijk gen zou kunnen doorgeven. Is het dan moreel verantwoordt om zonder tests zwanger te raken? Is het moreel nog wel verantwoordt om je niet te laten testen omdat je niet weet welke genen je meedraagt?

Stel bovendien dat er een gen boven tafel komt dat voor een kind problemen kan opleveren. Hoe ver moet je dan gaan? Moet je dan overgaan tot embryoselectie? Kan het als immoreel beschouwd worden als je dat niet doet? Kan het als moreel beschouwd worden als mensen daartoe gedwongen worden? Welke genetische afwijkingen zouden daarin doorslaggevend kunnen zijn? Wat als het effect van een bepaald gen niet absoluut is maar een kans op afwijkingen geeft?

Een kwestie van geld?

Het zou ook nog kunnen dat het morele probleem vertaald wordt naar een economisch probleem. Stel dat het wettelijk verplicht wordt om je te laten testen. Wat nu als mensen dat niet kunnen betalen? Meer realistisch misschien: mensen kiezen voor een goedkopere zorgverzekering die dat soort tests niet dekt. Kinderen krijgen wordt zo een economische aangelegenheid.

Dat kan nog verder gaan. Wat zou doorslaggevend moeten zijn voor de geboorte van een kind met kansen op genetische afwijkingen? In de eerste plaats wellicht de kwaliteit van leven. Maar wat bepaalt die kwaliteit? Als een kind met een bepaalde genetische constellatie een goed leven kan hebben met bepaalde medicijnen, wat dan? Moet er dan gekeken worden naar hoeveel zo’n medisch traject zou kosten?

Het is eng om te bedenken dat morele afwegingen wellicht gereduceerd worden tot economische rekensommetjes in de toekomst. Het is aannemelijk omdat het een beschikbaar getalsmatig meetinstrument is, wat bijvoorbeeld “kwaliteit van leven” niet is. Of het daarmee ook het juiste meetinstrument is?

Lees het artikel Volendammers met kinderwens laten zich testen op erfelijke ziekten op de site van het Parool.
Zie ook het artikel Eugenetica en technologie op Zinweb. 

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *