Wanneer is een nacht een Contrastnacht?

Naar aanleiding van een blog over de Contrastnacht op Staat Geschreven, schrijft Luc Tanja, straatpastor bij de Protestantse Diaconie Amsterdam, een reactie. Wanneer is een nacht een contrastnacht? 

Wat Staat Geschreven betreft gaat het om een herhaling van wat er vorig jaar plaatsvond en geen avond georganiseerd door Het Wereldhuis. Luc Tanja denkt daar anders over:

Vorig jaar werd de Nacht van de Theologie op prachtige wijze aangevuld met de Contrastnacht. Sommigen hebben nog beelden voor ogen van rode wijn en kampvuur, anderen spreken nog vol gloed over theologische workshops met de voeten in het gras en mijn eigen dierbare herinnering is dat iemand op Gerson Gilhuis en mij afstapte met de mededeling: “pastores er ligt hier iemand te huilen, doe iets.” We hebben een arm om de huiler geslagen en we zagen dat het goed was zo samen in de tuin.

 Geen Contrastnacht
Dit jaar doet een hardnekkig gerucht de ronde: er is wel een Nacht, maar geen Contrastnacht van de Theologie. En dat is omdat Karel en Inger het niet organiseren en omdat het niet Contrastnacht heet. Er zijn ook mensen die al zeggen niet te komen, of in ieder geval geen tijd te hebben wat te organiseren. Er wordt gezegd dat er een boek geschreven moet worden, een akker en wat ossen zijn net gekocht, er moet getrouwd worden: er zijn belangrijke dingen te doen.

Ik heb daar begrip voor en ik meen zelfs dat in de behoeftes wordt voorzien van deze door werk overspoelde jonge theologen. Zij zijn toe aan een avondje rustig theologie consumeren. Zij kunnen komen naar de tuin en slaan bij het hek af naar het museum. Daar worden hapklare brokken opgediend, daar is de Nacht van de Theologie. Ik ben daar heel erg voor en ik zou daar graag willen aanliggen.

Wel Het Wereldhuis

De vraag is of er ook andere theologen zullen zijn die met de voeten in het gras willen blijven staan, die zich willen laten verrassen door wat de mensen van het Wereldhuis, de vluchtelingen, de vreemden in dit land te vertellen hebben. Theologen die zich hardop af willen vragen wat deze scheiding bij het hek betekent. Theologen die zich afvragen waarom bij een thema als vreemd vermogen het galadiner zo wit en de tuin zo gekleurd is. Theologen die juist daarover een fatsoenlijk (en dus theologisch) gesprek willen voeren. Jonge theologen die een plek voor zichzelf pakken en hun eigen goed ideeën en energie willen inbrengen en laten kleuren door een Wereldhuisfeest.

Lees verder op Staat Geschreven

Foto Contrastnacht 2011: Paul Abspoel

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *