Waarom willen wij wildernis?

De film over de wildernis van Nederland was een grote hit, Nijmegen krijgt er een stuk wilde natuur bij en in recente debatten over natuurontwikkeling klinkt een roep om meer wilde natuur. Waar komt de fascinatie voor wilde natuur vandaan? Wat betekent de drang naar wildheid voor onze relatie tot natuur? 

Binnen natuurontwikkelingsprojecten wordt wildernis gezien als een correctie op een te ver doorgeschoten cultivering van het landschap.

Milieufilosoof Martin Drenthen, universitair hoofdocent aan de Radboud Universiteit Nijmegen en projectleider van het onderzoek ‘Reading the Landscape’, stelt dat onze fascinatie met wilde natuur eigenlijk een verlangen naar ethische grenservaring is. Wildheid is wat buiten de menselijke orde valt. Maar het verlangen daarnaar is wel degelijk ons verlangen, dat getuigt van wat wij, mensen, de moeite waard vinden. Dat is paradoxaal, en maakt de huidige discussies over nieuwe natuur zo lastig.

We lopen met hightech gadgets beladen door de natuur op zoek naar authentieke ervaringen van wildheid. Maar dreigen we de wildernis niet juist kwijt te raken door de manier waarop we ons verlangen naar wildheid vormgeven?

Filosofisch Café Nijmegen
Elke eerste dinsdag van de maand
Café Trianon – Berg en Dalseweg 33 Nijmegen
toegang 3 euro
@filosofischcafe / www.filosofisch-cafe.nl

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *