Waarom niet uit de kast?

Eén van de belangrijkste waarden van het humanisme is persoonlijke vrijheid, bijvoorbeeld de vrijheid om het leven naar eigen zinzicht vorm te geven. De meeste Nederlanders nemen die verworvenheid voor lief. De recente kwestie-Yunus legde echter (indirect) het verschil op dat gebied met de opvattingen van veel nieuwe Nederlanders bloot. Onlangs besteedde de KRO er aandacht aan.

Arie Boomsma ging op zoek naar het antwoord op de vraag waarom er zo weinig jonge moslim-homo’s uit de kast komen. Na meerdere seizoenen van ‘KRO’s Uit de Kast’ blijkt dat het erg moeilijk is voor moslimjongeren om voor hun homoseksualiteit uit te komen. Wat is daar de reden voor? Schamen ze zich? Zijn ze bang en voor wie dan?

Ondanks dat er steeds meer aandacht aan dit onderwerp wordt besteed, blijft de angst onder de jonge moslims groot. In deze speciale aflevering van KRO’s NIET Uit de Kast gaat Arie in gesprek met jonge moslims in de hoop duidelijkheid hierover te krijgen. Ook spreekt hij met een Imam over dit onderwerp en ontmoet hij een Marokkaanse jongen die in het geheim een homoseksuele relatie heeft.

De aflevering maakt duidelijk dat onder moslims de opvattingen van de gemeenschap veel meer invloed hebben op persoonlijke levenskeuzes dan voor de meeste Nederlanders. Wat indruk maakt is de weerstand en agressie waarmee deze homoseksuele jongeren te maken krijgen, maar ook hun onverzettelijke houding en hoop op een betere, vrijere toekomst. Hierin zijn ze voorbeelden voor ons allemaal. Ook hun voornemen om ondanks alle tegenstand hun geloof niet de rug toe te keren, is bijzonder.

Bekijk de aflevering op Uitzending Gemist.

Bron: KRO
Afbeelding: ~hashem37927/deviantart 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *