Waarom mag de publieke omroep niet politiek zijn?

Een interessante discussie woedde de laatste tijd rond het programma Rot Op Naar Je Eigen Land, dat de EO in januari volgend jaar gaat uitzenden. PVV verweet de omroep van politieke stellingname, maar is dat nu juist niet het voorrecht van de omroepverenigingen?

Een interessante discussie

Het programma confronteert zeer verschillende mensen – variërend van gekant tegen vluchtelingenhulp tot pleiten voor het afschaffen van grenzen – confronteren met de werkelijkheid waar vluchtelingen mee te maken hebben. Het wil zo, naar eigen zeggen, de radicale standpunten te lijf gaan: “Als een maatschappelijk probleem een gezicht krijgt, wordt het lastig in oneliners te blijven denken”. Toch lijkt het ook scherp stelling te nemen, met zinnen als “Blijven de reizigers bij hun (voor)oordeel of zorgen de eigen ervaringen voor andere denkbeelden?” (citaten van de site van de EO). Daar spreekt wel enige politiek uit.

Bij monde van EO-directeur Arjen Lock zou het scherper geënt zijn, waar de Telegraaf stelt dat expliciet PVV stemmers zijn gerekruteerd als deelnemers. De PVV was hier not amused over en zorgde voor ophef in de tweede kamer over deze uitlatingen. Kort samengevat kwam dat hierop neer: “PVV-Kamerlid Martin Bosma wil graag van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) weten of er op kosten van de belastingbetaler ook programma’s over kiezers van de andere partijen worden gemaakt.” (citaat van de Telegraaf).

Publieke omroep niet apolitiek

Het is zo wel een vreemde discussie, die misschien wel terechte grenzen opzoekt. In eerste instantie is het wel de vraag: waarom zou een omroepvereniging als de EO geen politieke stellingname mogen kiezen? Dit soort gekleurde omroepverenigingen zijn er toch juist voor om de standpunten van de eigen gelederen te promoten, te onderzoeken en te ontwikkelen? De VARA is van oudsher rood, zo is de EO uiteraard confessioneel. Er lijkt een vreemd idee te bestaan dat de publieke omroep politiek neutraal moet zijn. Dat is niet zo.

Zeker, het besluit welke omroepverenigingen zendtijd mogen krijgen kan nooit politiek gemotiveerd zijn. Dat moet altijd besloten worden via democratische weg. De besluitvorming van de overkoepelende organisatie moet dan ook wel politiek neutraal zijn. Zo kunnen PowNed en de VARA samen bestaan, hoewel zij zeer uiteenlopende politieke opvattingen hebben. Dat al deze omroepverenigingen zelf dan ook politiek neutraal zouden moeten blijven hoeft uiteraard niet. Sterker nog: dat is juist niet de bedoeling.

De grenzen opzoeken

Toch is het uiteraard wel provocerend. Een omroep mag dan de eigen standpunten verdedigen, betekent dat ook dat het politieke partijen expliciet mag uitdagen? Het is de vraag of het beeld van een “PVV stemmer” nog wel veel te maken heeft met de PVV zelf. Bij dat feit zijn overigens ook kritische kanttekeningen te plaatsen maar toch is het misschien geen reden voor de PVV om zich aangevallen te voelen.

In Trouw weet Arjen Lock het mooi te brengen: “De EO is volgens Lock echt niet uit op belerende, linkse televisie. ‘Wij vinden: als je een duidelijke opvatting hebt, moet je die durven toetsen aan de praktijk.'” (citaat van Trouw). Het is een gewaagd format maar misschien kan het wel mooie beelden opleveren. Ook mooi is het hoe Lock niet zozeer wil weten van een politiek standpunt maar het eerder religieus verpakt: “[I]k grijp terug op het Evangelie: sta je jas af aan iemand die er geen een heeft. Is dat links?” (citaat uit artikel van AD).

Meer informatie over dit programma op de site van de EO.

Afbeelding: EO.

Lucas van Heerikhuizen
Lucas van Heerikhuizen is afgestudeerd als master in de godsdienstwetenschappen. Momenteel is hij werkzaam als webdeveloper en WordPress docent. Tevens is hij actief als redacteur voor Zinweb.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *